Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украинска акция: Специалните сили нахлуха на окупиран остров в Черно море и унищожиха руска техника (ВИДЕО)

07 август 2024, 10:22 часа • 3456 прочитания

Украинските специални сили са унищожили руско "оборудване, персонал и укрепления" при акция на Тендровската коса - контролиран от руснаците остров (плитчина) край бреговете на окупираната част на Херсонска област. Става въпрос за северната част на Черно море.

Тендровската коса е дълга около 65 км и има ширина до 1,8 км. Тя не е далеч и от окупирания полуостров Крим.

Военното разузнаване на Украйна се похвали с успешната операция на 7 август, а действията са били извършени ден по-рано.

Още: Операция "Курск": Куп критики на експерти какво прави ВСУ (ОБЗОР - ВИДЕО)

Нахлуването и руските загуби

"На 6 август Силите за специални операции на подразделението "Артан" и Морският център на ГУР (агенцията за военно разузнаване) на Украйна проведоха операция в северната част на Черно море", заяви разузнавателната служба в Telegram.

Амфибийната група на специалните сили се е приземила през нощта на Тендровската коса и е унищожила руска бронирана техника, а именно амфибии МТ-ЛБ (съветски верижен бронетранспортьор - бел. ред.), както и системи за радиоелектронна борба и укрепления, съобщават още от ГУР.

Руските войски също са понесли загуби, въпреки че точният брой на жертвите се определя, гласи изявлението. Разузнаването на Украйна твърди, че украинската щурмова група не е понесла загуби.

Още: Заради дроновете: САЩ трябва да се учат от Украйна да воюват

Руското министерство на отбраната не споменава за бойно действие на о. Тендра в ежедневния си доклад.

Според ГУР това не е била първата украинска операция там, а "само част от текущ по-широк план на украинските отбранителни сили".

Още: Само ламарини: Руски Су-34 след поредната атака срещу летището Морозовск (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес