Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Удар за Путин: Молдовската ЦИК отряза голямото му оръжие за участие в президентския вот

08 август 2024, 09:25 часа • 2656 прочитания

Централната избирателна комисия на Молдова обяви, че няма да регистрира прокремълския избирателен блок "Победа" на олигарха Илан Шор и на губернаторката на Гагаузия Евгения Гуцул за президентските избори и референдума за влизане в ЕС през октомври 2024 г.

На 7 август молдовската ЦИК заяви, че четири дни по-рано е установила проблеми с документите за регистрация на "Победа" и е поискала от блока да поправи грешките до 6 август. Само че от формацията са отрекли да има грешки и са пренебрегнали искането, съобщи местната ЦИК на сайта си.

Оттук нататък решението на избирателната комисия е, че отказва да регистрира "Победа" за президентските избори и референдума.

Още: Москва плаши Молдова, след като Кишинев задържа държавни служители заради руски шпионаж

Молдова удари по олигарха Илан Шор

Молдовската ЦИК заяви, че лицата, включени в "международните ограничителни списъци", изброени в молдовски закон от 2016 г., включително списъците със санкции на ЕС, не могат свободно да управляват средствата на блока, не могат да гарантират правата и задълженията му и следователно не могат да го представляват. Това, съвсем очевидно, е насочено срещу Илан Шор, който е под санкции от ЕС и САЩ. Наскоро той получи руско гражданство от диктатора Владимир Путин.

ЦИК също така се позова на решението си от юли 2023 г. относно регистрацията на избирателните блокове, в което се посочва, че името на избирателния блок не може да съвпада с името на политическата партия. Молдовското издание NewsMaker съобщи, че шестима членове на ЦИК са гласували "за" решението, един е гласувал "против", а двама са се въздържали.

Снимка: Getty Images

Още: Арести на летището в Кишинев: Молдовската полиция се разправи с агресивни поддръжници на Русия (ВИДЕО)

Кой е Илан Шор и защо е оръжие на Путин?

Илан Шор е замесен в най-голямата банкова измама в историята на Молдова. Тя нанесе щети в размер на около един милиард долара на трите най-големи търговски банки в бившата съветска република.

Проевропейското правителство в Кишинев успя да потърси сметка на Шор. Олигархът бе осъден на 7,5 години затвор и избяга в Израел. Преди това той бе закрилян от друг олигарх - Владимир Плахотнюк, който до 2019 г. е лидер на "Демократическа партия на Молдова" и контролира политическата власт в страната.

Шор е обект на санкции от страна на ЕС за „дестабилизация и подкопаване на суверенитета на Молдова“, а също така е санкциониран от САЩ. Очевидно в координация с Русия, олигархът започна да организира протести срещу проевропейския молдовски кабинет заедно с хора от партията си.

Още: Платени протести и кражба за милиарди в Молдова: кой е Илан Шор?

С партията му "Шор" се разигра дълга конституционна сага - първоначално парламентът на Молдова я обяви за противоконституционна, но след редица обрати Конституционният съд позволи на политиците от "Шор" да участват в предстоящите президентски избори в края на 2024 г. и в парламентарния вот през лятото на 2025 г. В крайна сметка олигархът създаде коалиция "Победа" през април в Москва.

Още: Най-голямото оръжие на Путин в Молдова създаде нова партия, гледа към президентския вот

Всичко това повдигаше сериозни тревоги, ако човек се вслуша в думите на ръководителя на молдовското разузнаване Александру Мустеата от началото на март тази година. Той заяви, че Москва ще използва хибридна война, за да установи доминантно проруско влияние в парламента след изборите през 2025 г. Освен това, твърди Мустеата, Кремъл ще опита да се намеси с всички сили и в референдума за членство в ЕС на Молдова. Именно по тази тема шефът на разузнаването спомена името на Илан Шор: "Мрежата на Шор ще има за цел да подкопае резултатите от референдума за ЕС".

Още: Русия с мащабен план да спре Молдова за ЕС и да превземе властта: Молдовското разузнаване

Целта на "Победа" беше да спечели президентските избори в бившата съветска република чрез свой кандидат, подкрепян от Кремъл. Шор иска страната да поеме курс на изток и да се включи в организациите от руската орбита на влияние, не да се присъединява към ЕС. Блокът вече започна преговори за членство на Молдова.

Още: Молдовските пионки на Путин плашат с "украински сценарий" и кремълско господство

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес