Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Убити и ранени знакови руски командири в Севастопол: Украински данни и руски жалейки (ВИДЕО)

23 септември 2023, 08:48 часа

В резултат на удара на Украйна срещу щаба на Руския черноморски флот в Севастопол са загинали най-малко 9 души и бяха ранени 16. Сред тях има и руски генерали. Това съобщи началникът на Главното разузнавателно управление на Украйна Кирило Буданов в ексклузивен коментар за украинската служба на "Гласът на Америка". От думите му става ясно, че ударът е нанесен когато е имало среща на важни руски командващи – това пише и в специална публикация в официалния профил във Фейсбук на украинския генщаб.

Реклама

"Сред ранените е командващият на руската армия в Запорожка област генерал-полковник Александър Романчук, в много тежко състояние. Заместник-началникът на руския генщаб генерал-лейтенант Олег Цеков е в безсъзнание. Все още се уточнява броят на срочните военнослужещи, които не са служители на щаба и са част от жертвите. Това са военнослужещи, които са на служба, охрана и така нататък — те не са включени в списъка, който ви съобщих", каза Кирил Буданов пред "Гласът на Америка".

Александър Романчук е командир на руските сили в района на Запорожие и е повишен в чин генерал-полковник през 2023 г. Генерал-лейтенант Олег Цеков е командир на 200 мотострелкова бригада към Северния руски военноморски флот.

В същото време за момента Буданов не потвърди, че командващият Руския черноморски флот адмирал Виктор Соколов е загинал при удара - такива данни Главното разузнавателно управление на Украйна все още няма. Досега руското военно министерство признава за 1 изчезнал безследно руски военнослужещ след удара, но преди това министерството казваше за 1 загинал, както и казва, че свалило 5 крилати ракети при вчерашния удар – множеството видеа от мястото на удара обаче показват, че в сградата на щаба на Руския черноморски флот има поне 2 попадения: Командващият Руския черноморски флот е убит: Неофициални данни (СНИМКА и ВИДЕО)

Що се отнася до руското военно командване, британското разузнаване коментира, че от старта на войната трима много успешни командири на елитните руски десантчици на ВВС са или убити, или подали оставка. Убити са полковник Константин Зизевски и наследникът му полковник Василий Попов (за него британците казват най-вероятно) - командващи 247 полк на руските десантчици. Полковник Пьотр Попов, който ръководи 247 полк преди полковник Василий Попов, пък е подал оставка или е бил свален от поста, според британската сводка.

Буданов не коментира и какви ракети са използвани при атаката срещу щаба на Руския черноморски флот в Севастопол, каза и, че се събира информация от всички възможни източници за такива операции, когато беше питан доколко данни от украински партизани и жители на Крим са използвани за удара. А колегите му в украинската армия също реагираха – командващият украинските ВВС генерал-лейтенант Микола Олешчук благодари като цяло на украинските пилоти, споделяйки кадри от удара, а главният секретар на Съвета за сигурност на Украйна Олексий Данилов и говорителят на украинското командване "Юг" капитан първи ранг Наталия Хуменюк коментираха, че украинските удари в Крим ще продължат – Данилов дори посъветва руснаците да си спазят историческата традиция и сами да си разрушат военните кораби, ако не искат украинците да им ги взривят.

Руснаците правят това, което могат – вият като линейки

Руските военни блогъри също не останаха безучастни – думи като "импотентност" да бъде подсигурено информационно мълчание и блокада за украинското разузнаване, "безразличие", "защо никой не прави нищо", след като се знаело откъде тръгват атаките срещу Крим, изобилстват в коментари, събрани и цитирани в дневния анализ на ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната).

Връх на безсилието е твърдението на основното оръжие на руската пропаганда Владимир Соловьов, че при вчерашния руски удар в Кременчук, в Полтавска област, при който загина 1 човек и 31 бяха ранени (кметът на града съобщи, че ранените са се увеличили на 32-ма души - снимки какво е пострадало има под този параграф), всъщност били унищожени бомбардировачи Су-24, с които Украйна нанесла удара по щаба на Руския черноморски флот в Севастопол и отделно британски и френски крилати далекобойни ракети Storm Shadow и SCALP. Соловьов се позовава като източник на информация на "турците" - неясно кои са тези турци. Украинските власти официално твърдят, че е свалена една от използваните за руската атака ракети, а другите са попаднали в обекти на гражданската инфраструктура.

Развитие на военните действия в Украйна

(КАРТА) Продължават да излизат геолокализирани видеокадри, показващи напредък на украинците вече на югоизток от Клещеевка (6-7 километра юг-югозапад от Бахмут) - този път на руски артилерийски обстрел по напредващи украински войници. Боевете вече са по жп линията, която върви покрай селището и покрай Андреевка, като целта е логистичната линия магистрала Т0513, което ще затрудни руснаците да доставят необходимото на силите си в самия Бахмут. Руските сили са опитали контраатаки – специално на север, при Минковка (13 километра североизточно от Бахмут), Орехово-Васильовка (11 километра северозападно от Бахмут), Григоровка (9 километра северозападно от Бахмут) и Андреевка (10 километра юг-югозапад от Бахмут), нито една от които не е била успешна по данни на украинския генщаб. Няма и никакви хвалби от руска страна – популярният руски военен телеграм канал "Рибар" твърди в сутрешния си обзор, че фронтът в момента бил "стабилен". Но в библиографията на анализа на ISW има цитирани твърдения и на друг руски военен блогър, че руснаците не ги чака нищо добро, ако продължават да контраатакуват необмислено и без необходимата огнева подкрепа.

(КАРТА) Съветникът на украинския кмет на Мариупол Петро Андрющенко твърди, че руснаците са докарали допълнително количество антитанкови препятствия тип "драконови зъби" да укрепят Мариупол – при Николско, на 16 километра северозападно от града.

Руският военен блогър и пропагандист Семьон Пегов обяви още вчера, че украинците са вече на 800 метра от Новопокроповка т.е. 14 километра южно от Орехов, по направлението към Токмак и Мелитопол. Украинският генщаб не коментира в подробности, а само общо – че бойните действия продължават и украинската армия нанася тежки загуби на руските сили в хора и военна техника.

Иначе, на границата между Донецка и Запорожка област, в участъка на фронта "Времевски" - направлението Велика Новоселка – Бердянск, при Приютно (14-15 километра югозападно от Велика Новоселка) и линията Новодонецко – Новомайорско (13 – 19 километра югоизточно от Велика Новоселка) нещата изглеждат по-спокойно. Това се казва и в официалния канал в Телеграм на отряда "Восток", част от милициите на т.нар. ДНР (Донецка народна република), който се бие там. Руски военни блогъри настояват, че руснаците си върнали някои позиции в района – визуални доказателства засега няма.

Говорителят на украинското командване "Юг" капитан Наталия Хуменюк отрече, че в Херсонска област се появили части от ЧВК Вагнер, както почнаха да говорят руски телеграм канали. Междувременно тръгнаха слухове, че висш руски генерал с първо име "Роман" е разследван за оказване на помощ на наемниците на Пригожин при бунта им срещу Кремъл в края на юни, 2023 година - той им помагал с боеприпаси.

В Луганска област и по направлението към Купянск промени няма. Роман Власенко, ръководител на военновременната администрация на Северодонецк, твърди, че руснаците залагат на повече въздушни и артилерийски удари и са ограничили броя на пехотните атаки с цел да опазят войниците си за евентуална бъдеща по-мащабна офанзива.

Тази нощ е имало руска атака в Южна Украйна с дронове-камикадзе клас "Шахед". Свалени са 14 от 15, един е нанесъл поражения по склад. Изстреляни са и 2 ракети "Оникс", които са попаднали "в открита зона за отдих" по думите на капитан Хуменюк.

Иначе, тази нощ в Казан проехтя взрив, на територията на индустриален комплекс. Според руския телеграм канала ASTRA, който показва опозиционен характер, двигател на микробус е избухнал по все още неясни причини.

ОЩЕ: Данни за нов украински пробив, без ток в голям руски град, бъдещето на ЧВК Вагнер: Обзор (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес