Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Триъгълна сделка: Чехия дава танкове на Украйна и получава нови от Германия

12 август 2024, 17:31 часа • 5265 прочитания

На германския оръжеен гигант Rheinmetall отново бе възложено да достави основни бойни танкове и бронирани машини на Чехия като част от т.нар. триъгълна сделка, която е в подкрепа на Украйна.

Споразумението за този ход беше подписано в края на юли в Прага между представители на двете държави и Rheinmetall. Стойността на поръчката е "в ниския трицифрен диапазон от милиони евро", т.е. минимум 100 млн., гласи официалното съобщение в сайта на оръжейната компания.

Още: Проблеми пред чешката инициатива за Украйна: Снарядите се оказаха много по-скъпи

Прага получава танкове Leopard и праща по-стари на Киев

Чешките въоръжени сили ще получат от Rheinmetall 14 бойни танка Leopard 2A4 и една бронирана машина Buffalo. На свой ред - чешките военни ще прехвърлят на Украйна танкове съветско производство.

Първата машина от Германия трябва да бъде доставена в Чехия в края на тази година, останалите танкове ще пристигнат до края на април 2025 г., а доставката на БТР Buffalo ще приключи до началото на 2026 г.

Още: Дания и Нидерландия прехвърлят танкове Leopard 2 на Украйна, Испания дава ПВО система (ВИДЕО)

Снимка: Getty Images

Работата по превозните средства е започнала. Вече имаше една такава триъгълна сделка - през октомври 2022 г.

Машините, които сега се предоставят от Rheinmetall на Прага, са модернизирани Leopard 2A4 MBT, които преди това са били в инвентара на различни държави ползватели. Най-модерната бронирана машина за възстановяване ARV 3 Buffalo е монтирана на подобрено шаси на Leopard 2.

Още: По примера на Полша: Чехия също обмисля създаването на Украински легион

Триъгълните сделки

Триъгълната сделка, наричана често и кръгова, е процедура, разработена от германското правителство в сътрудничество със съседите на страната и съюзниците от НАТО, за да подкрепи Украйна в борбата ѝ срещу руската агресия.

По-конкретно, държавите членки на НАТО предоставят на Украйна тежко оборудване от съветската епоха в замяна на леснодостъпни западни военни системи.

През лятото на миналата година се заговори усилено за пропуснато участие на България в такова споразумение в края на 2022 г. - тогава начело на изпълнителната власт бе служебният кабинет на Гълъб Донев, назначен от президента Румен Радев: Кабинетът на Донев е пропуснал огромна сума от САЩ в замяна на оръжия за Украйна.

Още: Какви оръжия очаква в близко бъдеще Украйна от европейските си съюзници?

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес