Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Три руски военни хеликоптера в пламъци, разбит руски Су-34, щети и по руски Ту-22 (ВИДЕО)*

27 юли 2024, 19:22 часа • 5285 прочитания

Общо 3 руски военни хеликоптера са изгорели след операции на Главното разузнавателно управление на Украйна (ГУР) в рамките на Русия. Това съобщава официално ГУР и прилага видеокадри.

На 24 юли 2024 г. военен многоцелеви вертолет Ми-8 е бил подпален и е изгорял на летище "Кряз" в гр. Самара, Русия. Няколко дни по-рано, на 21 юли 2024 г., още два руски военни хеликоптера са били обстреляни и ударени - Ми-28 и многоцелеви Ка-226. Това е станало в Томилино край Москва.

Хеликоптерите са Ми-28 и Ка-226 са се намирали на територията на руския "Национален център за хеликоптеростроене Мил и Камов". Това военно авиационно предприятие се занимава с разработка, производство и ремонт на хеликоптери.

И още: Щети по Ту-22М3

Източници на "РБК Украйна" в украинските разузнавателни служби съобщиха, че през изминалата нощ дронове на ГУР са атакували петролна рафинерия в Рязан и три военни летища. Става дума за летище "Енгелс" в Саратовска област, "Дягилево" в Рязанска област и летище "Оленя" в Мурманска област. Сутринта руското военно министерство съобщи, че е свалило 1 дрон над "Енгелс", 22 дрона в Брянска област, както и 7 в Рязанска област: Атака с дронове срещу летище с руски стратегически бомбардировачи (ВИДЕО)

В резултат на атаката е повреден руски свръхзвуков бомбардировач с голям обсег ТУ-22М3. Това съвпада с по-ранна информация на "Правда" - но сателитни снимки на предполагаемото място на удара не показват поражения, с уточнение, че ако става въпрос за дупки от осколки, това не може да се види: Удар с дронове срещу руски стратегически бомбардировач на 1800 км: Чака се потвърждение

* На 30 юли представителят на Главното разузнавателно управление на Украйна (ГУР) Андрий Юсов обяви, че щети има по два руски стратегически бомбардировача Ту-22М3. Той не подкрепи думите си с визуални доказателства:

Междувременно, изцяло контролираната от Кремъл руска държавна информационна агенция ТАСС съобщи, че руски военен самолет Су-34 се разби във Волгоградска област по време на планов тренировъчен полет. Екипажът е катапултирал, пилотите са добре, твърди руското военно министерство и добавя, че по първоначални данни причината за катастрофата е техническа неизправност:

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес