Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тревоги в Молдова: Очаква се руска намеса в президентския вот и референдума за ЕС

18 октомври 2024, 09:41 часа • 623 прочитания

Руски пари могат да опетнят до четвърт от подадените гласове на президентските избори и на референдума за членство в ЕС на 20 октомври в Молдова. Такива са опасенията на молдовските власти, според главния секретар на тамошната полиция.

Още: Молдова разкри безпрецедентни фалшификации на проруски вот срещу членство в ЕС

Парти, танци и арести

В Орхей, бастион на укриващия се проруски политик Илан Шор, през изминалия уикенд цареше парти атмосфера. В града се проведе фестивал на виното, имаше фолклорна музика и традиционни танци на централния площад, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Още: САЩ: Русия работи за подкопаване на вота в Молдова

Но точно преди уикенда, полицията арестува четирима от общинските служители на града по подозрения за намеса в изборите.

Арестите бяха част от серия от набези, след като полицията разкри масова схема за купуване на гласове в бившата съветска република, съседна на раздираната от война Украйна.

Мая Санду иска зелена светлина за ЕС

Молдовското правителство многократно е предупреждавало за руска намеса, тъй като проевропейският президент Мая Санду иска втори мандат и положителен резултат на референдума за присъединяване към ЕС.

Още: "Русия да не се меси в Молдова": ЕП иска още санкции и съд за оръжието на Путин

Тази седмица Вашингтон обвини Русия, че „работи активно, за да подкопае изборите в Молдова“. Самият ЕС наложи нови санкции на няколко души. 

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес