Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Топ дипломатът на Украйна Дмитро Кулеба подаде оставка

04 септември 2024, 09:43 часа • 2872 прочитания

Първият дипломат на Украйна Дмитро Кулеба подаде оставка. Това съобщи председателят на Върховната Рада (украинския парламент) Руслан Стефанчук във Facebook.

Стефанчук публикува снимка на документа и заяви, че оставката на Кулеба ще бъде "разгледана на едно от предстоящите пленарни заседания" без да посочва дата. Информация, че се търси заместник на Кулеба се появи в украинските медии още вчера.

Служейки като външен министър от 2020 г., Кулеба бе начело на усилията на Украйна да ангажира международните си съюзници и да осигури нови партньорства от началото на руската агресия. Когато през август 2023 г. се появиха слухове за възможното му уволнение, Кулеба заяви по националната телевизия, че не се притеснява от тази възможност.

Още: Ключови ръководители хвърлиха оставки в Украйна

"Аз работя, никоя работа не е постоянна и съм напълно спокоен за всичко. Още в началото казах, че ще напусна при две обстоятелства: първото е, ако президентът ме помоли да го направя. Второто е, ако изпадна в някакво фундаментално противоречие с външната политика и не смятам, че е възможно да работя с него", каза тогава топ дипломатът.

"Украинская правда" тиражира вчера новината, че най-вероятният кандидат за освободения пост ще бъде заместник-министърът на външните работи Андрий Сибиха.

Припомняме, че във вчерашния ден оставки подадоха министърът на стратегическите индустрии на Украйна Олександър Камишин, министърът на правосъдието Денис Малиуска, министърът на екологията Руслан Стрилец, вицепремиерът по въпросите на европейската и евроатлантическата интеграция Оля Стефанишина и вицепремиерът и министър на реинтеграцията Ирина Верешчук. 

Още: Кулеба: Нещо не е наред със Запада

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес