Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

The Economist: Русия не прехвърля толкова много сили в Курска област, колкото украинците биха искали

12 август 2024, 15:40 часа • 1626 прочитания

Операцията на украинските въоръжени сили в Курска област на Руската федерация повдига бойния дух на украинците, но руските окупатори изтеглят частите си от други участъци на фронта в Украйна с темпове, които не се харесват на украинското командване.

Престижното британско списание The Economist пише, че минималната цел на ВСУ е да се изтеглят руските войски от основните участъци на фронта - Харков и Донбас. Засега Русия прехвърля войски от Харковското направление, но е върнала много по-малко от направленията в Донецка област, където са горещите посоки Покровск и Лиман: Куп ВИДЕА с убити и пленени руснаци: Украйна няма намерение да отстъпва от Курск (ОБЗОР).

"Командването им не е идиотско. Те прехвърлят сили, но не толкова бързо, колкото ни се иска. Те знаят, че не можем да разтягаме логистиката на 80-100 км", заявява пред изданието източник от Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна.

Още: Путин свика съвещание: Изтласкайте врага от Русия (ВИДЕА)

Бойният дух е много по-висок

Въпреки това операция "Курск" на ВСУ вече се отрази на нещо неосезаемо, но много важно - на духа. В правителствените служби в Киев и в болниците на фронта, където се лекуват ранените, народът повярва, че е открил пробойна в бронята на диктатора Владимир Путин, пише The Economist.

Снимка: Генерален щаб на украинската армия

"За първи път от много време насам се движим напред. Чувствах се като тигър", заявява 28-годишен украински парашутист с повиквателна "Ангол", който е бил ранен в Курска област.

Операцията на украинските въоръжени сили на руска територия напредва по-бързо, отколкото мнозина дори са се осмелявали да предположат. Източник от ВСУ е съобщил на изданието, че към 10 август някои части са навлезли с цели 40 км навътре в Руската федерация по посока на областния център Курск. Иначе е ясно, че напредъкът е поне 20-30 км.

Още: Жители на Курск посрещат украинците със "Слава на Украйна" (ВИДЕО)

Най-силните украинци срещу най-слабите руснаци

Атаката, забулена в тайна, изненада Кремъл, посочва списанието - някои аспекти на украинската операция са били внимателно планирани. "Изпратихме най-боеспособните части в най-слабата точка на тяхната граница. Наборниците се сблъскаха с парашутистите и просто се предадоха", заявява източник от Генералния щаб.

Целта на операцията в Курска област остава неясна. Настъплението на украинците позволи на отбранителните сили поне временно да поемат инициативата в един участък от фронта и да продължат конфронтацията на цялото бойно поле.

Още: Русия прехвърля наборници от Сибир в Курска област, десетки бойци от "Ахмат" са пленени от украинците (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес