Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тежко ранен журналист и убит преводач след руски обстрел в Херсон

26 април 2023, 22:57 часа • 6474 прочитания

Журналист и неговият преводач попаднаха под обстрел в Украйна. Кореспондентът е ранен, а помощникът му е загинал, предава La Repubblica. 

Корадо Зунино, който работи към италианското издание, е тежко ранен при днешния руски обстрел срещу Херсон. Колегата му Богдан Битик пък е загинал. 

Корадо е бил ранен в рамото и е хоспитализиран в гражданската болница в Херсон. "Преминахме три контролно-пропускателни пункта, Богдан говори с украинските военни и те ни пуснаха да минем без проблеми. Това не беше зона на бойни действия. Тогава ни удариха, чух съскане и видях Богдан на земята, той не мърдаше. Изпълзях от линията на огъня. Бягах, докато не минах през цивилна кола. Бях целият в кръв, трябваше да ме откарат в болница в Херсон. Имам четири рани, но ме лекуваха перфектно. Опитах няколко пъти да се обадя на Богдан, той не отговори. Беше ми голям приятел, това е непоносимо страдание", казва Корадо пред La Repubblica.

Следете развитието на войната в Украйна тук

И двамата са работили много по конфликта в Украйна. Засадата е станала близо до Херсонския мост. В момента е трудно да бъде върнато тялото на Битик поради наличието на снайперисти.  

Италианското посолство в Киев и външното министерство работят с украинските власти, за да позволят на Зунино да се върне в Италия. "Разговарях с министър Кулеба, който ме увери в сътрудничеството на украинските власти. Изразих солидарност с директора Молинари", каза външният министър Антонио Таяни. "В момента, в който научих новината за това зловещо събитие, се свързах с нашите военни, които ми дадоха подробности за случая. Те се свързаха с журналиста и ще направят всичко възможно, за да му помогнат", допълни той.

"Руснаците не ги интересува дали си руснак, италианец или украинец, те просто стрелят", заяви от своя страна външният министър на Украйна Дмитро Кулеба в коментар за нападението.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес