Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съветник на Орбан за плана на Зеленски: "Това е най-прекият път към Трета световна война"

18 октомври 2024, 11:15 часа • 1296 прочитания

"Зеленски представи така наречения си „План за победа“ в Европейския съвет днес (на 17 октомври - бел. ред.). Всяка стъпка сочи към ескалация. Това е най-прекият път към Трета световна война". По този начин високопоставеният съветник на унгарския премиер Виктор Орбан - Балаж Орбан (двамата нямат роднинска връзка) - коментира плана на украинския президент.

"Унгария предлага стратегия за мир: дипломатически преговори и примирие възможно най-скоро", допълни още той в публикация в профила си в X, без да уточнява дали става въпрос за справедлив мир, или за такъв, устройващ руския диктатор Владимир Путин.

Спорните изказвания на Балаж Орбан

Съветникът на унгарския министър-председател не за първи път попада под светлините на прожекторите със скандалните си изяви. В края на септември той нарече "безотговорно" решението на Украйна да се защитава срещу Русия в агресивната война, чието начало Путин постави през февруари 2022 г.

След думите му Виктор Орбан трябваше да влиза в обяснителен режим: „Сега моят политически директор направи двусмислено изявление, което е грешка".

Балаж Орбан и преди е изказвал спорни тези за войната в Украйна, несъвместими с политиките на Европейския съюз, от който Будапеща е част: Война и мир зад кулисите: Унгарски прочит от "Орбановия Александър Дугин".

Виктор Орбан с коментар за плана на Зеленски

"Планът за победа" на Зеленски никак не се хареса и на унгарския премиер, който през юли се срещна в Москва с Путин след визита при украинския лидер в Киев: Орбан за плана за победа на Зеленски: „Повече от плашещо".

Припомняме, че точка №1 от стратегията на украинския президент е скорошна покана на НАТО за членство на Киев. Останалите 4 публично известни точки включват неядрено въздържане на Русия, оръжия за Украйна, съвместна защита на ключовите ресурси, украински военни в Европа заедно с натовски сили. Три от приложенията са секретни.

Още: Белият дом: В НАТО няма консенсус за покана към Украйна

Орбан: Тръмп е избор №1 за Европа

Междувременно Виктор Орбан коментира предстоящите американски президентски избори на 5 ноември. "От европейска гледна точка, Тръмп е кандидат номер едно“, каза той в интервю за The Pioneer. "Защо? Защото Доналд Тръмп приключи конфликтите и не започна нови войни, докато президентството на Джо Байдън вкара Европа във война в Украйна", заяви унгарският премиер, ползвайки опорките на републиканеца и на диктатора Путин.

Цялото интервю ще излезе през уикенда, съобщи в X Балаж Орбан.

Още: Орбан готви голям политически подарък за Тръмп - бърка в джобовете на европейците заради Украйна

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес