Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Същинската украинска контраофанзива започна: Анализ на шансовете (ВИДЕО)

27 юли 2023, 09:08 часа • 33433 прочитания

Няма визуално потвърждение, че вчерашната украинска атака при Работино (на 10-12 километра южно от Орехов – направление на украинската контраофанзива Орехов – Токмак – Мелитопол) е била толкова мащабна, колкото масово твърдяха руски източници. Това изрично отбелязва американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) в дневния си анализ.

От ISW обръщат внимание на може би най-популярното ВИДЕО, което руските канали в Телеграм споделят като нагледно доказателство за атаката при Работино. На това видео се виждат точно 3 бронирани машини, две от които са Bradley и изглеждат изоставени, а геолокализацията сочи, че говорим за разстояние от поне 2,5 километра от сегашната фронтова линия в района. Съответно, американските експерти дават оценка, че украинците са успели да осъществят пробив през много трудни от тактическа гледна точка руски защитни позиции.

На този фон обаче, руското военно министерство говори за 22 унищожени танка, още 10 бронирани машини на пехотата и 100 убити украински военни – това е наративът, който поддържа и официалната руска власт в окупираната част от Запорожка област, но руски телеграм канали дават различни числа, които са по-ниски: Украински разстрел на руски десантчици при Бахмут. При Работино руснаците се хвалят с успех (ВИДЕО). Няма никакви визуални потвърждения за аномалии във фона на градусите (тоест засичане на експлозии) за района от данните на сензорите на НАСА за района, посочва ISW.

Друг акцент – дори руските военни блогъри обръщат внимание, че в атаката участват украински части, които не са част от 47-ма украинска бригада, тоест има ротация. Това предполага повече свежест, докато 58-ма руска армия, която защитава района, отдавна страда именно от липсата на ротация – каза го още бившият ѝ командващ генерал Иван Попов: Руски генерал каза "право куме в очи" какво е на фронта в Украйна и беше отстранен (ВИДЕО). Затова и от ISW считат, че при запазване на това положение на нещата в следващите седмици може да има голям украински пробив южно от Орехов. Освен това, тръстът обръща внимание, че според много западни оценки (например в The New York Times) случилото се при Работино е истинският старт на украинската контраофанзива и че точно в Запорожието е големия шанс, заради случилото се с генерал Иван Попов и трусовете във висшето руско военно командване: Неподчинение и чистка: Руските генерали, които Кремъл счита за заплаха (ВИДЕО). Но в анализа си ISW предупреждава, че определени западни официални източници вдигат излишно градуса на напрежението – украинската армия може да напредне значително, но за по-дълъг период от време, смятат американските експерти.

Иначе, Владимир Путин все още вярва и говори, че руските загуби в Украйна са 10 пъти по-малко, отколкото тези на украинците при контраофанзивата им:

Украински пробив, но на друго място в Запорожието

Същевременно, руснаците все повече се притесняват за украинския напредък по направлението Велика Новоселка – Берянск, на границата между Запорожка и Донецка област. Става въпрос за т.нар. участък на фронта "Времевски". Там село Старомайорско е на ръба да падне, има видеокадри на явен украински напредък: Време е да бягаме: Руснаците отстъпват и падат в плен в Запорожието (ВИДЕО)

В сутрешния си обзор в Телеграм руският военен блогър и пропагандист Семьон Пегов (WarGonzo) изрично посочва, че украинската армия се е укрепила в Старомайорско и обстрелва руските позиции в южната част на селото. А друг виден руски пропагандист – Владимир Романов, пише следното: Ако Старомайорско падне, пада и Урожайно. Всички виждат, че врагът опитва да пробие позициите ни по фланговете в Старомайорско, но никой не взема контрамерки. Още преди месец и половина, Семьон Пегов предупреди - ако падне и Старомлиновка (тя е на няколко километра южно от линията на Старомайорско и Урожайно), "ситуацията може да стане критична и много по-опасна, отколкото мнозина смятат сега".

Неприятности за руснаците и в Бахмут

Украинските атаки по фланговете на Бахмут продължават, но поне засега руснаците успяват да не допуснат пълен срив. Основните боеве са в Клещеевка (6-7 километра южно от Бахмут), Андреевка (10 километра южно от Бахмут) и Курдюмовка (13-15 километра южно от Бахмут). Според Семьон Пегов, украинците не са успели в опита си да превземат Курдюмовка през изминалите 24 часа, не са успели и да напреднат още от север, при Берховка (5 километра север-северозапад от Бахмут). Но че руснаците страдат много се вижда и от поредно видео, показващо чували с трупове на руски войници, наредени на път до Клещеевка:

Един от пишещите в Телеграм руски офицери с прякор Прогресор обаче вещае мрачно бъдеще за руските сили при Бахмут. Основният му извод – няма достатъчно добра организация на защитните позиции, има голяма загуба на боен капацитет на руските части при града. Няма и ротация – вместо да се действа умно и с разполагане на достатъчно войници на ключови места, се насища теренът с много хора, а украинците имат превъзходство в разузнаването с дронове и благодарение на това удрят ефективно с артилерия, като нанасят сериозни загуби, гласи друга част от анализа на руския офицер. Има дори части без тежко въоръжение, те не могат да отговорят на украинския артилерийски огън, възмущава се той.

При Сватово, руското военно министерство продължава да се хвали с напредък – до Сергеевка (12 километра югозападно от Сватово). Само че говорителят на украинското командване „Изток“ полковник Серхий Черевати коментира, че украинската армия е преместила защитната линия и очаква руския натиск.

Сигнал: Руски идиотизъм - трупат оръжие и боеприпаси на едно място (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес