Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сърбия експулсира руски гражданин от кръга на Навални, не издържал "проверката за сигурност"

17 октомври 2024, 19:47 часа • 804 прочитания

Руският гражданин Антон Бобришев трябва да напусне Сърбия до три дни (19 октомври), според решението на Министерството на вътрешните работи на Сърбия.

МВР отказа да удължи временния престой на руснак, който е бил в Сърбия повече от войната в Украйна и се е укрил в страната, която смята за свой дом, а Антон смята, че причините са политически, предаде N1.

На 16 септември Министерството на вътрешните работи издаде решение, с което отхвърли искането на Антон Бобришев за разрешение за временно пребиваване в Сърбия въз основа на собственост върху недвижими имоти. Три дни по-късно е взето ново решение, с което МВР дава на руския гражданин 30 дни да напусне страната.

Още: Изненада: Сърбия подкрепя териториалната цялост на Украйна, обяви Вучич (ВИДЕО)

В мотивите към решението си МВР посочва, че компетентният орган не е дал съгласие за престой въз основа на предварително поисканата оценка "дали престоят на чужденеца представлява неприемлив риск за сигурността".

Бобришев каза пред N1, че не знае защо е риск за Сърбия, където живее от осем години.

Той бил дошъл много преди началото на войната в Украйна и първоначално е живеел в Белград. Когато решава да се установи окончателно, планирал да си купи апартамент, но цената на имотите в Белград го отвежда в Панчево, където живее и до днес.

Още: Ердоган подлъгва Сърбия – кремълската пропаганда в опит да пази Белград в своя орбита

През цялото това време той работи дистанционно от Сърбия като IT експерт за компания от Москва. Както казва, сега смята Сърбия за свой дом и не е напускал родната си Русия от шест години.

„Мисля, че Сърбия е моят дом и много обичам Сърбия. Кой знае, в бъдеще - кой знае, но сега искам да остана тук”, каза той.

Бобришев смята, че решението за експулсирането му е политическо, "както в други дела срещу руснаци, които не подкрепят президента Владимир Путин и агресията срещу Украйна".

Петър Никитин от Руското демократично общество казва, че Антон е бил активен в много антивоенни събрания, организирани от тази организация, но досега това не е повлияло на статута му на пребиваване в Сърбия.

Никитин смята, че причината за подобно решение на МВР е митингът в подкрепа на Алексей Навални, който самият Бобришев организира в Панчево на 4 юни 2023 г.

Още: Дъщерята на Навални работи в предизборния щаб на Камала Харис

„Лично аз смятам, че става дума за изпълнението на тайното споразумение между БСК и ФСБ, което Александър Вулин подписа преди няколко години за потушаване на цветните революции. Работата е там, че Навални беше смятан за най-големия враг на режима на Путин, неговата организация беше обявена за екстремистка и вероятно има някакви указания, които БСК е получила от руски колеги да следи и следи хората, които подкрепят Навални“, смята Никитин.

Той посочва още, че МВР не е имало право да вземе решение за експулсиране, докато тече срокът за обжалване на решението за отказ за временно пребиваване и че адвокатът е подал жалба заради това.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес