Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сваляне на дронове: Методите на руснаците и на украинците – в Русия ругаят как го правят (ВИДЕО)

15 юли 2024, 10:10 часа • 4874 прочитания

Вече два дни руското информационно пространство в Телеграм е пълно с критики и обвинения какво правят руските власти, за да защитят руските енергийни и по-специално петролни мощности от дронове. Причината – видеокадри от охранителни камери, показващи как двама руски охранители опитват да стрелят с антидрон пушки срещу украински дронове, които безпрепятствено удрят и поразяват петролни резервоари. Реториката стана особено ожесточена след успешния украински удар в петролното депо до Цимлянск, Ростовска област от 13 юли.

Дронове: Руското "лекарство", украинското "лекарство"

Какви са обвиненията – че руските власти прехвърлят отговорността за охрана на руски петролни рафинерии и депа на стопанистващите ги, а не правят мобилни огневи групи като украинците. Имаше дори излияния как охранителите с антидрон пушки могат да седнат върху тях и така поне ще извлекат някаква полза, вместо да тичат наляво-надясно като идиоти.

Още: Южна Корея готви лазерно оръжие за сваляне на дронове (ВИДЕО)

Бившият руски вицепремиер и бивш ръководител на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин отбеляза, че "Росгвардия", която е отговорната силова структура в Русия за опазване на критична инфраструктура, няма достатъчно кадри да сформира необходимия брой охранителни постове и групи. Затова той предлага да се обучат доброволци с военен опит, като например членове на формированията БАРС. А на фона на цитираните от ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) думи на Рогозин, кримската редакция на Радио Свободна Европа публикува видеокадри как украинците свалят дрон "Шахед" с ракета "земя-въздух" от портативната американска система "Стингър":

Междувременно, тази нощ руската ПВО е свалила 22 дрона, изстреляни по цели в Русия, по данни на руското военно министерство. 15 са свалени в Брянска област, а в Липецк 1 свален дрон е ударил електрическа подстанция, но руските власти твърдят, че това не попречило на работата ѝ.

Black Hawk в бой и сваляне на руски дронове: Военни примери от Украйна (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес