Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стотици украински дронове в атака: Пожари в Русия и нов ударен склад за оръжие (ВИДЕО)

29 септември 2024, 08:17 часа • 4266 прочитания

Поредна масирана украинска атака с дронове срещу военни цели преживя Русия тази нощ. Количеството употребени безпилотни машини за операцията със сигурност е над 100.

Според официалната сводка на руското военно министерство тази нощ над руска територия са свалени 125 дрона. 67 са прехванати над Волгоградска област, 18 – над Ростовска област, по 17 над Воронежка и Белгородска област, а по 1 над Брянска и Курска област, както и над Краснодарски край. Имало и 3 свалени дрона над акваторията на Азовско море:

Целите на атаката

Един от популярните профили на публичната мрежа за събиране и анализ на данни OSINT сочи, че основният удар е в град Котлубан, Волгоградска област. Там се намира руски оръжеен склад. Системата за мониторинг на топлинни петна на НАСА на повърхността на Земята (FIRMS) отчита поне 3 пожара: Украинският Генщаб потвърди: Унищожени са 2000 тона руски боеприпаси (САТЕЛИТНИ СНИМКИ)

Какво точно е атакувано в Ростовска и Воронежка области засега не е напълно ясно – но има множество видеокадри, които показват взривове и пожари. Едно от ВИДЕАТА показва опит да бъде свален дрон – според снимащия безпилотният летателен апарат се е измъкнал.

Руският опозиционен информационен телеграм канал ASTRA съобщава за взривове в района на руското военно летище в Ейск, Краснодарски край. Там са базирани 859-ти център за бойна подготовка на пилотите на авиацията на ВМФ на Русия и 190-и учебен смесен авиационен полк на ВМС. Засега в руските телеграм канали предварителните данни са за атаки срещу енергийни и стратегически важни военни обекти.

За Ростовска област, местният губернатор Василий Голубьов твърди, че нямало пострадали и разрушения и са свалени 18 дрона, 13 от които в Милеровски район. От Цимлянска област има кадри с пожари, явно в жилищен район:

Губернаторът на Волгоград Андрей Бочаров твърди, че в областта, за която отговаря, горели сухи треви от паднали отломки – пожарите били оперативно потушени, нямало пострадали хора и щети по граждански и военни обекти. Местни жители съобщиха за пожар в района на село Сади Придоня, Городищевски район.

Още: Руски източник: Ракети са атакували голям завод за ракетно гориво в Ростовска област (ВИДЕО и СНИМКИ)

Руските дронове срещу Украйна

Тази нощ Руската федерация е изстреляла 22 дрона клас "Шахед" по цели в Украйна. 15 от тях са свалени, други 5 са били "приземени" с електронно заглушаване. Дроновете са изстреляни от Ейск и Курск, като са сваляни в областите Суми, Виница, Николаевска и Одеска, съгласно официалната сводка на украинските ВВС.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес