Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Срещата на БРИКС в Казан: Грандиозни мечти на Путин, мижава реалност

25 октомври 2024, 13:30 часа • 4647 прочитания

16-та среща на върха на БРИКС, която се състоя в руския град Казан между 22 и 24 октомври и която кремълската пропаганда определи като "най-мащабното външнополитическо събитие, провеждано някога в Русия", вече е история. Какво обаче се случи извън путинските наративи?

Участниците

Вицепремиерът на Татарстан Шамил Гафаров обяви, че в срещата са участвали представители на 33 държави, 24 от тях представени на най-високо равнище, а 9 – на ниво второ или трето лице в държавата, както и членове на 6 международни организации. Сред участниците бяха президентът на Китай Си Дзинпин, индийският премиер Нарендра Моди, президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса, турският президент Реджеп Тайип Ердоган, ръководители на Египет, Иран и ОАЕ, беларуският президент Александър Лукашенко.

Съобщено бе, че на срещата е бил одобрен общо за 13 държави статутът на страни партньори на БРИКС - Турция, Алжир, Беларус, Казахстан, Узбекистан, Боливия, Куба, Индонезия, Виетнам, Малайзия, Нигерия, Тайланд и Уганда.

Обилна кремълска пропаганда, но реални решения на срещата - никакви

По време на целия форум, а и доста преди началото му в руските медии се лееше кремълската пропаганда, че цялото световно внимание е приковано на срещата в Казан и че тази среща доказва, че опитите на Запада да изолира Русия са претърпели пълен провал. Част от бомбастичните заглавия в руските ежедневници бяха от типа на "Европа се изплаши от приемането на новата платежна система на срещата на БРИКС" (Лента.ру), "Запада е зад борда" (РИА Новости) и други в този дух.

Подкрепа за путинската война срещу Украйна - нулева

В действителност обаче не се видя да са постигнати някакви значими политически решения. Специално по отношение на това, което най-силно вълнуваше руския диктатор - войната му срещу Украйна, партньорите му от БРИКС не заявиха никаква публична подкрепа.

Беше приета декларация, съдържаща 134 точки, в която Украйна се споменава само веднъж и то в смисъл на желание за приключване на войната по мирен път: "Отбелязваме със задоволство предложенията за посредничество и добри услуги, предназначени да осигурят мирно разрешаване на конфликта". В документа освен това изрично се отбелязва и, че подписалите декларацията са длъжни да спазват принципите на Хартата на ООН, един от които е да не се нарушава международно признатата чужда териториална цялост и чуждия суверенитет (36-та точка в декларацията). 79 години Харта на ООН: Зеленски срещу Путин - послания (ВИДЕО)

Това на практика е публично несъгласие, записано черно на бяло, с провежданата от Путин политика и конкретно украинската му война.

Още: И БРИКС не прие русский мир на Путин за Украйна (ОБЗОР - ВИДЕО)

Разширяване на БРИКС? Някой друг път!

Руската пропаганда също така тръбеше, че предстоят решения относно "мащабното разширяване" на БРИКС. Доказателства в тази посока обаче на форума също нямаше. Напротив, на тридневната среща станаха видими доста разногласия между участниците в организацията. Тоест редица страни от основателките на този съюз на практика се противопоставят на това разширение.

Снимка: kremlin.ru

Както съобщи Bloomberg, позовавайки се на запознати източници от Индия, Бразилия и Южна Африка, тези държави (както и ОАЕ) не искат БРИКС да бъде възприеман като антизападна коалиция, тъй като всички тези държави всъщност активно взаимодействат със Запада. Впрочем заместник-министърът на външните работи на Индия Викрам Мисри, който присъства на срещата в Казан, отрече на брифинг Индия да се противопоставя на разширяването на БРИКС, предаде РБК. Но противно на заявлението му именно Индия блокира на срещата пълноправното влизане на Турция в БРИКС заради тясното сътрудничество на Анкара с Пакистан, който е основен враг на Ню Делхи: Заради Пакистан: Индия блокира присъединяването на Турция към БРИКС

А Саудитска Арабия, която получи покана за членство в БРИКС в началото на 2024 г., просто отказа. Това призна съветникът на руския диктатор Юрий Ушаков. В Казан не пристигна престолонаследникът кронпринцът Мохамед бин Салман, който отхвърли поканата лично до него и на негово място беше изпратен външният министър на кралството Фейсал бин Фархан Ал Сауд. Проблеми на Путин с престолонаследника на Саудитска Арабия и кога Израел ще нападне Иран: Наблюдатели

Валутата на БРИКС си е просто "квазипари"

Същевременно на срещата не бяха взети и икономически и финансови решения.

Какво беше постигнато по отношение на така широко рекламираната разплащателна система на БРИКС, която се предвиждаше да се използва само от централните банки на страните членки (главно за заобикаляне на санкциите на Запада) и която трябваше да причини невероятни щети на САЩ, като "измести долара от водещата му позиция"? Реално нищо. На срещата Путин размаха тържествено "символичната банкнота на БРИКС". Путин се похвали как ще изглежда единната валута на БРИКС (СНИМКИ)

Но дори руски медии отбелязаха, че гуверньорът на руската Централна банка Елвира Набиулина не е останала впечатлена от нея (за това съобщи и Правда.ру). А говорителят на Путин Дмитрий Песков заяви в прав текст пред репортера на Кремъл и водещ на държавната телевизия Павел Зарубин, че това са "квазипари" и че Набиулина "не остана особено доволна, защото тя ревностно следи за нашата рубла".

Буквално дни преди срещата самият Путин призна, че на нея няма да се говори и няма да се действа за единна валута на БРИКС: Путин дръпна назад за създаване на валута на БРИКС (ВИДЕО)

Впрочем както е известно дори руски икономисти признават, че въвеждането на разплащателната система на БРИКС няма да е възможно, поне в близкото бъдеще. И липсата на каквито и да било решения в това отношение на срещата в Казан само за пореден път потвърди това.

Резилът на Антонио Гутереш

Генералният секретар на ООН Антонио Гутереш също присъства на срещата на върха в Казан. В последния ден от форума той се обърна към присъстващите с реч, в която призова за бързо разрешаване на всички военни конфликти в момента, включително в Украйна и Близкия изток, в съответствие с Устава на ООН и международното право, като бъде зачетена териториалната цялост на съответните държави.

Но Гутереш отнесе много критики за поклона си пред Путин, здрависването с него и за горещите прегръдки с Александър Лукашенко: Гутереш към Путин: Нахлуването в Украйна нарушава международното право

Телеграм каналът NEXTA Live отбеляза и, че именно в деня, когато светът чества Денят на Обединените нации, 24 октомври, настоящият генерален секретар на ООН е отпразнувал този празник в компанията на... военнопрестъпника Путин на срещата на върха на БРИКС.

"Това е всичко, което трябва да знаете за това в какво се превърна ООН през последните 79 години", пише каналът.

Единственият резултат от срещата май беше... най-мащабната бот кампания в историята на Русия

Като че ли един от най-видимите и може би единствен безспорен резултат от срещата на върха в Казан се оказа фактът, че Русия проведе по време на нея най-мащабната си в последно време бот кампания.

Прокремълските ботове се развихрира в руската социална платформа ВКонтакте и оставиха над 10 000 коментара за първите два дни от срещата според данни от проекта "Ботнадзор", цитирани от руското издание "Вьорстка".

Разбира се, отново един от основните наративи беше, че намерението на Запада да постави Русия в международна изолация се е провалил с гръм и трясък. "Половината свят дойде при нас за такава важна среща на върха, а Запада продължава да говори за изолация. Всеки път все повече страни кандидатстват за членство в БРИКС, дори Турция, която сега е член на НАТО“, пишат ботовете.

Кампанията за създаване на положителна картина около срещата на БРИКС доби такива мащаби, че администраторът на "Ботнадзор" заяви пред руското опозиционно издание, че тя е надминала многокрано дори кампанията за изборите в Молдова и тази във връзка с изявлението на Юлия Навалная, че ще участва в президентските избори в Русия – тогава ботовете са написали едва "няколкостотин коментара".

Друго руско опозиционно издание в лицето на "Медуза", което от 2014 година се издава в Латвия (създател е бившият главен редактор на "Лента.ру" Галина Тимченко) публикува материал, в който твърди, че Кремъл е издал специален наръчник за руските пропагандисти как да отразяват срещата в Казан. Основният наратив отново - колко сме по-велики от "упадъчния" Запад.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес