Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Spiegel: Спад в акциите на германските оръжейни компании на фона на дебатите за помощта за Украйна

19 август 2024, 20:14 часа • 1181 прочитания

Споровете в германското правителство относно по-нататъшната помощ за Украйна доведоха до спад в цените на акциите на германските оръжейни производители, съобщи Spiegel на 19 август.

Nа 17 август Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) съобщи , че Министерството на финансите на Германия не планира да одобри допълнителна помощ за Украйна като част от бюджетните икономии през тази година.

Министерството на външните работи на Украйна нарече съобщенията за предполагаемото спиране на военната помощ за Украйна от страна на Германия „манипулация“.

Още: ПВО, дронове и снаряди: Нова военна помощ от Германия вече е в Украйна

Акциите на германския оръжеен производител Rheinmetall, които през последните две седмици поскъпнаха с 28%, на 19 август, веднага след като пазарите отвориха, поевтиняха с 5%, въпреки че до обяд спадът бе намален до близо 3%.

Акциите на баварските производители на оръжие Renk и Hensoldt, след резкия сутрешен спад в същия ден, до обяд се понижиха с около 4%.

Според договорения държавен бюджет военната помощ на Германия за Украйна ще бъде намалена наполовина през следващата година.

През тази година Берлин ще предостави на Киев около 8 млрд. евро. През 2025 г. обаче ще даде само 4 млрд. евро.

Берлин се надява, че недостигът ще бъде компенсиран от печалбите от замразените руски активи.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес