Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сорос: Руската инвазия в Украйна може да даде старт на Трета световна война

25 май 2022, 11:06 часа • 4075 прочитания

Инвазията на Русия в Украйна заплашва да даде началото на третата световна война, която може да доведе до края на цивилизацията.

С тези думи се обърна ветеранът филантроп и бивш финансист Джордж Сорос към представителите на Световния икономически форум в Давос, цитиран от "Ройтерс". 

В речта си пред делегатите 91-годишният милиардер разкритикува остро бившия германски канцлер Ангела Меркел, която се сприятелила с Москва и Пекин и която обвини за енергийната зависимост на Европа от Русия.

"Нахлуването може да е било началото на третата световна война и нашата цивилизация може да не я преживее. Светът все повече навлиза в борба между две коренно противоположни системи на управление: отвореното и затвореното общество. В едно отворено общество ролята на държавата е да защитава свободата на индивида; в затворено общество ролята на индивида е да служи на управителите на държавата." 

Сорос предупреди още, че автократичните режими са във възход, а световната икономика върви към депресия и вълната е започнала да се обръща срещу отворените общества след терористичните атаки срещу САЩ от 11 септември 2001 г.

"Днес Китай и Русия представляват най-голямата заплаха за отвореното общество. Затова Путин трябва да бъде победен", заяви още милиардерът.

Сорос, който преди 30 години оглави спекулативната финансова атака, довела до изваждането на паунда от европейския механизъм за обменни курсове, заяви още, че Европа е реагирала добре на кризата, предизвикана от руската инвазия в Украйна.

"Изработването на детайлите ще отнеме много време, но изглежда, че Европа се движи в правилната посока. Тя реагира на нахлуването в Украйна с по-голяма бързина, единство и енергичност, отколкото когато и да било в историята си. От своя страна Украйна постави неочаквано силна съпротива и нанесе тежки щети на нахлулата руска армия. Армията беше зле оборудвана и зле водена и войниците станаха деморализирани. Съединените щати и Европейският съюз се съюзиха в подкрепата на Украйна и я снабдяваха с въоръжение. С тяхна помощ Украйна успя да победи много по-голямата руска армия в битката за Киев."

Филантропът обясни още, че нахлуването в Украйна вече навлиза в нова фаза, която е много по-предизвикателна за украинската армия, защото те трябва да се бият на открит терен, където численото превъзходство на руската армия е по-трудно да се преодолее:

"Украинците правят всичко възможно, контраатакуват и проникват в руската територия. САЩ също така направиха всичко възможно, за да намалят финансовата разлика между Русия и Украйна, като накараха Конгреса да отпусне безпрецедентна военна и финансова помощ за Украйна за 40 милиарда долара. Не мога да предвидя резултата, но Украйна със сигурност има боен шанс", обясни още Сорос.

Той добави обаче, че зависимостта на Европа от руските изкопаеми горива остава прекомерна, което до голяма степен се дължи на меркантилната политика, провеждана от бившия канцлер Ангела Меркел:

"Тя сключи специални сделки с Русия за доставка на газ и превърна Китай в най-големия експортен пазар на Германия. Това превърна Германия в най-добре развиващата се икономика в Европа, но сега трябва да се плати висока цена. Икономиката на Германия трябва да се преориентира. А това ще отнеме много време."

По повод наследникът на Меркел - Олаф Шолц, Сорос коментира, че той е бил избран за канцлер, защото е обещал да продължи политиката на Меркел:

"Събитията обаче го принудиха да се откаже от това обещание. Това не става лесно, защото трябваше да се пречупи със дългогодишните традиции на социалдемократите. Когато обаче става въпрос за поддържане на европейското единство, Шолц винаги изглежда, че накрая постъпва правилно. Той ангажира 100 милиарда евро за отбрана и предостави оръжие на Украйна, пречупвайки това дългогодишно табу."

Според Сорос руският президент Владимир Путин е спечелил съгласието на председателя на Китайската народна република Си Дзинпин за руската инвазия при откриването на Зимните олимпийски игри в Пекин в началото на февруари. Но той настоява, че китайският лидер не е толкова силен, колкото смята. В коментара си Сорос отчита, че Путин изглежда е признал, че е направил ужасна грешка, когато е нахлул в Украйна и сега подготвя почвата за преговори за прекратяване на огъня:

"Преустановяването на огъня е непостижимо, защото не може да му се вярва. Путин би трябвало да започне мирни преговори, които никога няма да направи, защото би било еквивалентно на оставка. Ситуацията е объркваща. На военен експерт, който е бил против инвазията, е било позволено да отиде по руската телевизия, за да информира обществеността колко лоша е ситуацията. По-късно се закле във вярност към Путин. Интересното е, че Си Дзинпин продължава да подкрепя Путин, но вече не без граници", казва още филантропът и допълва: 

"Докато войната бушува, борбата с изменението на климата трябва да се постави на второ място. Въпреки това експертите ни казват, че вече сме изостанали много и че изменението на климата е на път да стане необратимо. Това може да бъде краят на нашата цивилизация. Ето защо трябва да мобилизираме всичките си ресурси, за да доведем войната до скорошен край. Най-добрият и може би единственият начин да запазим цивилизацията си е да победим Путин възможно най-скоро. Това е най-важното", заключи Сорос.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес