Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сноудън окуражава британците да поискат оставката на Камерън

08 април 2016, 15:37 часа • 2688 прочитания

Бившият служител на Агенцията за национална сигурност на САЩ Едуард Сноудън допринесе за натиска върху британския премиер Дейвид Камерън, чието име изплува в скандала с Panama Papers („Панамските документи“).

Сноудън призова британците да поискат оставката на Камерън, който по-рано призна, че се е възползвал от офшорния инвестиционен фонд на покойния си баща, пише The Independent. Премиерът призна пред телевизия ITV, че през януари 2010 г. е продал дела си от 5000 акции от фонда “Блеърмор“ за около 30 000 паунда. Това е станало четири месеца преди встъпването му в длъжност на „Даунинг стрийт“ 10.

Сноудън, който в момента се намира в Русия, написа в профила си в Twitter, че „следващите 24 часа могат да променят Великобритания“ и „зависи от британската общественост“ дали Камерън ще подаде оставка.

Той посочва още, че в Исландия, където премиерът Сигмундур Давид Гунлаугсон подаде оставка заради Panama Papers, „10% от всички гласоподаватели бяха по улиците в рамките на 24 часа“ и то при положение, че името на техния лидер беше свързано с по-малки по мащаб разкрития.

Сноудън бе критикувал и изказванията от тази седмица, че финансовите въпроси на Камерън са негова лична работа.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес