Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Словения предупреди, че ще пусне и армията срещу мигрантите

17 февруари 2016, 21:35 часа • 3451 прочитания

"Съветът по национална сигурност прие предложението в случай на продължаване на мигрантската криза армията да бъде изпратена по границите си. Тя ще има същите правомощия както и полицията".

Това каза словенският министър на външните работи Карл Ерявец и уточни, че тези мерки трябва да бъдат одобрени и от самото правителство днес. Според него тези мерки имат за цел да защитят националните интереси на Словения и държавата да не превърне "в мигрантски джоб", в който мигрантите ще остават по-дълго време.

Заседанието на Съвета по национална сигурност се ръководеше лично от премиера Миро Церар, който предложи и промени в Закона за отбрана.

Промените ще позволят армията да бъде разположена по границите поради нелегалната миграция с цел защита на териториалната цялост, пише БГНЕС.

Законодателната промяна трябва да получи подкрепата на две трети от депутатите в парламента. Според словенските медии промените се очаква да бъдат гласувани още в понеделник на извънредно заседание на парламента в Любляна.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес