Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Словакия по пътя на Русия, Грузия и Унгария? ЕС я заплаши заради закон за "чуждестранните агенти"

25 юли 2024, 17:31 часа • 1612 прочитания

Европейската комисия предупреди Словакия, че ще предприеме незабавни правни действия, ако страната приеме спорен закон за "чуждестранните агенти".

Става въпрос за същото законодателство, което бе прието в Грузия и предизвика масови протести, като то е по модела на Кремъл за тотална разправа с всякаква вътрешна опозиция. Унгария също прие подобен закон.

В Братислава се обсъжда приемането на закон, според който неправителствените организации, получаващи повече от 5000 евро годишно финансиране от чужбина, трябва да се наричат „организации, подкрепяни от чужбина“. Поправката бе приета от словашкия парламент на първо четене през април.

Словашката опозиция и Съветът на Европа изразиха загриженост относно това законодателство.

Още: Словашкият президент заплаши Украйна, ако Киев не пусне пак петрола от "Лукойл"

Като в Унгария и Грузия

„Ако последвате унгарския пример по отношение на закона за неправителствените организации, ние незабавно ще започнем процедура за нарушение (за нарушаване на правото на ЕС - бел. ред.), защото вече имаме на масата решението на съда“, заяви заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова след посещението си в Братислава, цитирана от Reuters.

Йоурова се позова на подобен закон за НПО-та, финансирани от чужбина, приложен от Будапеща през 2017 г. Законът беше отменен през 2021 г., след като Съдът на Европейския съюз го обяви за незаконен.

Снимка: Роберт Фицо, Getty Images

В изявление след публикуването на годишния доклад на ЕС за върховенството на закона словашкият министър-председател Роберт Фицо заяви, че е разгледал препоръките в доклада и че съответните министерства ще водят диалог с Европейската комисия. Той твърди, че критиките всъщност произтичат от разногласия по външната политика, където Комисията търсела „послушание“.

Припомняме, че Фицо спря доставките на оръжие за Украйна от военните запаси на Словакия и многократно е критикувал както помощта за отбрана на Киев, така и санкциите срещу Русия.

Още: Дори и да не иска, Словакия въоръжава Украйна с още боеприпаси

Словашкото и унгарското законодателство са сравнявани със закона за "чуждестранните агенти", приет наскоро в Грузия, който доведе до влошаване на отношенията на Тбилиси с ЕС и САЩ. Европейският съюз спря процеса по евроинтеграция на Грузия.

Още: ЕС спря процеса по евроинтеграция на Грузия заради прокремълските закони

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес