Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Словакия и Унгария са отказали да подкрепят ударите на Украйна по Русия със западни оръжия

30 август 2024, 16:46 часа • 1689 прочитания

Унгария и Словакия са отказали да подкрепят украински удари с европейски оръжия по обекти на руска територия. Това е станало по време на срещата на външните министри от ЕС в Брюксел този четвъртък, 29 август, съобщава Politico.

При пристигането си в сградата на Съвета на ЕС топ дипломатът на блока Жозеп Борел призова да бъдат отменени ограниченията за използването на оръжия за поразяване на цели в Русия.

„Оръжието, което предоставяме на Украйна, трябва да има пълноценно приложение и ограниченията трябва да бъдат премахнати, за да могат украинците да се прицелват в местата, откъдето Русия ги бомбардира. В противен случай оръжието е безполезно“, заяви Борел. Същото каза и украинският външен министър Дмитро Кулеба, посочвайки, че според него това не би било ескалация: Пред ЕС: Украйна поиска разрешение за западни оръжия дълбоко в Русия, Борел подкрепи (ВИДЕО).

Кой е подкрепил призива и кой е бил "против"?

Призивът на Кулеба, както и този на Борел, е бил подкрепен на срещата от Франция, Швеция, Латвия, Нидерландия и Полша, казва запознат с разговорите служител, цитиран от Politico.

Някои от тези страни са отбелязали, че международното право не забранява на една държава да навлиза на територията на агресор, за да се защитава.

В другия лагер - на страните членки, казали "не", са били Словакия и Унгария. Братислава е изразила съжаление, че срещата не се е състояла в Будапеща. Това беше бойкот от страна на страните членки, които не искаха да дадат домакинството на Унгария - ротационен председател на Съвета на ЕС, заради срещата на премиера Виктор Орбан с диктатора Владимир Путин.

Снимка: Жозеп Борел, Getty Images

Още: След врява в ЕК и заплахи към Украйна: Още повече руски петрол потече към Унгария и Словакия

Унгария не е приела предложение и за санкции срещу Израел

Борел също така заяви, че е предложил на страните от ЕС да наложат санкции на някои израелски министри за „неприемливи послания на омраза“ срещу палестинците, които според него са в разрез с международното право.

„Смятам, че Европейският съюз не бива да се притеснява да използва нашия инструментариум, за да накара хуманитарното право да бъде спазвано. Но това не е мое решение. Аз имам само капацитета да предлагам - държавите членки ще решат“, каза той.

Нито едно от предложенията не беше прието добре от Унгария. „Яростта на върховния представител трябва да бъде спряна“, заяви унгарският външен министър Петер Сиярто в публикация във Facebook, определяйки предложенията на Борел за Украйна и Близкия изток като „безразсъдни“.

„Не искаме повече оръжия в Украйна, не искаме повече смъртни случаи, не искаме ескалация на войната, не искаме разширяване на кризата в Близкия изток. Днес ние продължаваме да отстояваме здравия разум и мира“, написа той.

Още: Унгария блокира милиарди евро компенсации към страните от ЕС за оръжията за Украйна

Критики срещу Будапеща за визите за руснаци и беларуси

По време на срещата при закрити врата Унгария е била критикувана от Литва и Германия за разширяването на имиграционната си програма „национална карта“, която включва улеснения за издаването на визи за руснаци и беларуси и която критиците определят като заплаха за сигурността. Сиярто защити програмата с аргумента, че много повече руснаци живеят в Германия или Прибалтика, отколкото в Унгария, където били едва 0,7% от руснаците в ЕС.

Още: Унгария улеснява руско-беларуските терористи: Пуска ги де факто в Шенген

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес