Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След тежка полицейска операция: Арестуван е заподозреният в убийството на украинската депутатка (СНИМКА)

25 юли 2024, 16:01 часа • 1475 прочитания

Заподозрян в убийството на бившата депутатка и общественичка Ирина Фарион е задържан в украинския град Днипро. Става въпрос за 18-годишен младеж, съобщи президентът Володимир Зеленски във Facebook.

Държавният глава уточни, че операцията по задържането е била "много тежка". "През тези дни стотици специалисти от Националната полиция на Украйна, Службите за сигурност и други ведомства работиха по разкриването на убийството", поясни Зеленски като допълни, че следствените действия и експертизи продължават.

Зеленски е инструктирал министъра на вътрешните работи Игор Клименко да представи всички подробности по случая пред обществеността.

Припомняме, че Фарион бе известна с яростната си защита на украинския език и идентичност и приживе бе противоречива фигура, предизвикваща доста полемика в родината си. През ноември 2023 г. украинската служба за сигурност образува наказателно производство срещу нея заради нейни изявления и публикации. Основната причина - в едно от интервютата си бившата депутатка заяви, че категорично не приема рускоезични военнослужещи във Въоръжените сили на Украйна и не може да ги нарича украинци. Това предизвика вълна от възмущение в украинската армия и в обществото като цяло.

Фарион бе застреляна от упор при излизането от дома си на 19 юли вечерта след като е била следена дни наред. В убийството й не се изключва и руска следа. Застреляха бивша депутатка и защитничка на украинския език в Лвов

Снимка на предполагаемия заподозрян публикува в телеграм канала си украинският журналист Андрий Цаплиенко:

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес