Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След крайнодесния "шамар": Макрон разпуска парламента, нови избори във Франция (ВИДЕО)

09 юни 2024, 22:16 часа •
Реклама

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че разпуска парламента на страната и свиква нови избори. Причината е провалът на неговата формация на европейските избори и възходът на крайнодесния "Национален сбор" на Марин льо Пен.

Удар по Макрон от крайнодесните

Крайнодясната партия събира над два пъти повече гласове от коалицията на държавния глава, сочат прогнозните резултати.

"Национален сбор" печели убедително европейските избори във Франция с 32,4% гласовете. Далеч зад нея остава центристката партия на Еманюел Макрон "Ренесанс" с 15,2 процента.

Още: Първи данни: Европа избра своите нови 720 европейски депутати (СНИМКИ и ВИДЕО)

Трета е коалицията Социалистическа партия - "Плас Пюблик" - с 14,3 процента. Крайнолявата "Непокорна Франция" печели битката за четвъртото място с дясноцентристката "Републиканците". Двете партии получават съответно 8,3 и 7 на сто от гласовете.

На практика, това означава, че от 81 френски евродепутати цели 30 ще са за крайнодесните на Марин Льо Пен, следвани от 14 евродепутати в "Обнови Европа" на Макрон. Социалистите от Франция ще са 13, следвани от левите - 8, десните от ЕНП с шестима и т.н.

Предложение: Избори в края на юни и през юли

Макрон призова парламентарните избори във Франция да се проведат на 30 юни и 7 юли.

 

 

Резултатът на президентския лагер „не е добър резултат за партиите, които защитават Европа“, призна Макрон, цитиран от Le Monde. „Крайнодесните партии, които през последните години се противопоставиха на толкова голям напредък, станал възможен благодарение на нашата Европа, (...) напредват навсякъде на континента“, изрази съжаление той след публикуването на първите данни от европейските избори.

Например "Алтернатива за Германия" осъществява голям възход, в Австрия също печелят крайнодесните, силен е и резултатът им в Нидерландия.

Още: Италиански журналист: В България, Италия и Франция има риск проруски партии да вкарат евродепутати

Държавният глава на Франция заяви още: "В момента се очаква да се случи нещо (във Франция), което ще се случи в Европа. Ето защо в края на този ден няма да мога да се държа така, сякаш нищо не се е случило. Към тази ситуация се прибавя и треската, която обхвана обществения и парламентарния дебат в нашата страна през последните години. Ето защо, след като проведох консултациите, предвидени в член 12 от нашата Конституция, реших отново да ви дам възможност да изберете парламентарното ни бъдеще чрез гласуване", заяви Макрон.

„След няколко минути ще подпиша указа за свикване на парламентарните избори, които ще се проведат на 30 юни на първи тур и на 7 юли на втори тур. Възходът на националистите, на демагозите, е опасност за нашата нация, но също така и за нашата Европа, за мястото на Франция в Европа и в света“, продължи държавният глава, като заяви, че има „доверие в нашата демокрация - нека суверенният народ каже своята дума“.

“Чух вашето послание, вашите опасения и няма да ги оставя без отговор", заяви Макрон.

Марин льо Пен: "Готови сме да поемем властта"

Марин льо Пен приветства решението на президента Еманюел Макрон да свика предсрочни избори. „Този исторически вот показва, че когато хората гласуват, те печелят“, каза тя пред ликуваща тълпа от поддръжници на митинг. „Готови сме да поемем властта, ако французите ни дадат доверието си на предстоящите национални избори“.

Снимка: Марин льо Пен и Жордан Бардела, Getty Images

„Готови сме да упражняваме властта, да сложим край на масовата миграция, да дадем приоритет на покупателната способност. Готови сме да направим така, че Франция отново да живее“, заяви парламентарният лидер на "Национален сбор".

Жордан Бардела от партията ѝ призова за нова ориентация на Европейския съюз след историческата победа на „Национален сбор“. „Тази вечер французите поискаха да си върнат отговорността за политиката на миграция, връщане на държавната власт на всеки квадратен метър територия“, заяви 28-годишният политик, който е председател на формацията.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес