Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След екзекуцията на германо-ирански дисидент: Берлин осъди „нечовешкия режим“ в Техеран

28 октомври 2024, 22:30 часа • 545 прочитания

Външният министър на Германия остро осъди „нехуманния режим“ в Иран заради екзекуцията на 69-годишния германо-ирански гражданин Джамшид Шармахд. 

„Убийството на Джамшид Шармахд показва още веднъж какъв нехуманен режим управлява в Техеран: режим, който използва смъртта срещу младежите си, собственото си население и чуждестранните граждани“, заяви Аналена Бербок, цитирана от БГНЕС.

Тя добави, че Берлин многократно е давал ясно да се разбере на Техеран, „че екзекуцията на германски гражданин ще има сериозни последици“, предаде АФП. „Това подчертава факта, че никой не е в безопасност и при новото правителство“, каза тя по отношение на администрацията на президента Масуд Пезешкиян, който беше встъпил в длъжност през юли.

Още: Обвиниха го в тероризъм: Иран екзекутира мъж с двойно иранско и германско гражданство

Бербок изрази „искреното си съчувствие“ към семейството на Шармахд, „с което винаги сме били в тесен контакт“. Тя заяви, че германското правителство е направило решителни постъпки по случая на Шармахд, като германското посолство в Техеран е работило „неуморно“ в негова полза и няколко пъти от Берлин са били изпращани високопоставени екипи.

Шармахд е осъден за участие в бомбения атентат в джамия в южния град Шираз през 2008 г., при който загинаха 14 души, а 300 бяха ранени - твърдения, които семейството му категорично отхвърля. Семейството му отдавна твърди, че той е невинен, и твърди, че е бил заловен от иранските власти през август 2020 г., докато е пътувал през Обединените арабски емирства. Бербок заяви за отношението към Шармахд, че той „е бил отвлечен от Дубай в Иран, държан години наред без справедлив съдебен процес и сега е бил убит“.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес