Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След безредиците в Англия: Стармър обеща постоянна армия от специализирани полицейски служители

05 август 2024, 17:15 часа • 1150 прочитания

Британският премиер Киър Стармър обеща "бързи наказателни санкции" във връзка с крайнодесните протести, които избухнаха в Англия заради убийството на 3 деца, предаде АФП.

Стармър се срещна с министри и полицейски началници, включително с шефа на Скотланд ярд Марк Роули, за да обсъдят как да се справят с насилствените протести, пише БГНЕС.

Още: Крайнодесни вилнеят по британските улици: "Ще съжалявате", предупреди премиерът (ВИДЕО)

През уикенда няколко полицаи бяха ранени, а десетки хора бяха арестувани, тъй като тълпи, хвърлящи тухли и сигнални ракети, влязоха в сблъсъци с полицаи, опожаряваха и разграбваха магазини и разбиваха прозорци на автомобили и домове.

„Като част от редица действия, които ще бъдат предприети в резултат на срещата, правителството ще засили наказателното правосъдие, за да гарантира, че наказателните санкции са бързи", заяви Стармър.

Той също така заяви, че "постоянна армия" от специално обучени полицейски служители е готова да бъде изпратена в подкрепа на местните сили при евентуални нови безредици.

Още: Лондон: Проблемите в британската армия са много по-лоши, отколкото предполагахме

"Фокусът ми е върху това да се уверим, че ще спрем тези безредици", добави той.

Ден след като три млади момичета бяха убити, а още пет деца бяха тежко ранени по време на нападение с нож в клас по танци, в Саутпорт избухнаха сблъсъци.

Първоначално в социалните мрежи се разпространиха фалшиви слухове, според които нападателят е мюсюлманин, търсещ убежище. Полицията съобщи, че заподозреният е 17-годишен младеж, роден в Уелс, а британските медии информираха, че родителите му са от Руанда.

Това обаче не е попречило джамиите да станат обект на нападения.

Оттогава полицията е арестувала стотици хора в градове в цялата страна, като антиимиграционните демонстранти са се изправили срещу полицията и контрапротестиращите, включително групи мюсюлмани.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес