Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Славянск се връща към нормалния живот

07 юли 2014, 19:07 часа • 22486 прочитания

Жителите на Славянск и другите градове на Източна Украйна се завръщат по домовете си, напуснати по-рано поради специалната операция на украинските сили за сигурност, заяви министърът на регионалното развитие на Украйна Владимир Гройсман. „Ситуацията се промени. Наблюдава се обратният процес, при който хората се връщат в Славянск и другите градове”, заяви Гройсман.

Изявлението бе направено няколко дни, след като украинската войска изтласка членовете на самопровъзгласилите се републики в Източна Украйна от градовете Славянск и Краматорск. Лоялните на Киев сили си върнаха контрола и над Артьомовск и Дружковка. В същото време, други два центъра на привържениците за независимост на източните украински региони – градовете Луганск и Донецк, остават в плен на бойните действия.
Силите, участващи в операцията в източните части на страната, са намерили над един тон взривни вещества и хиляди снаряди и боеприпаси са открити в освободените градове и райони в Донецката и Луганската област.

„Инженерни подразделения на въоръжените сили на Украйна извършват дейности по разминирането на пътища, мостове и сгради”, се казва в съобщението, в което се добавя, че в Красний Лиман са изнесли 700 боеприпаси с калибър 122 мм. Унищожени са 10 боеприпаси с калибър 152 мм за гаубици Д-30, три взриватели, 3 гранати РГД-5.
В Славянск са открити два автомобила с боеприпаси и 2 кг взривни вещества от времето на Великата Отечествена война. Вчера в Николаевка са били открити 1 тон тротил и боеприпаси. Освен това, са обезвредени и 3 противопехотни мини МОН-100 и 3 противотанкови мини, отбелязват от министерството на отбраната.

Местни медии посочват, че обстановката в 7 града на Донецката и Луганската област, където се провежда антитерористична операция, остава напрегната.

Инфраструктурата в източния украинския град Славянск ще бъде възстановена за около 5-6 дни, заявиха още от министерството. Според местни медии в резултат на проведените сражения са разрушени около половината от сградите в града. Освен това, около 6% от населението на Славянск е останало без подслон. Украинските власти потвърждават, че жителите се завръщат по домовете си в Славянск и в другите градове, над които украинските сили поеха контрол.
За едно денонощие военни сапьори в Славянск са обезвредили 700 мини и са иззели няколко десетки детонатори. Това съобщи на брифинг в Киев говорителят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна (СНБО) Андрей Лисенко. По думите му, в село Обров „терористите са минирали ретранслиращите станции на операторите МТС и Киевстар”. От името на СНБО, Лисенко призова гражданите при намиране на взривоопасни предмети да не се опитват да ги обезвредят сами, а да съобщават на силите на антитерористичната операция.

В същото време, за последното денонощие в Източна Украйна са били взривени три железопътни моста. Последната атака е извършена срещу инфраструктурата в района на Новобахмутовка, Донецката област. Взривен е участъкът от моста над път, водещ от Славянск към Мариупол. В резултат на експлозията мостът се е срутил върху автомобилното платно. По време на инцидента на моста е имало товарен влак, който се е задържал върху конструкцията. По-рано бе съобщено за взривени мостове в Донецката и Луганската област на Украйна.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес