Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Скандал с ключов еврокомисар: Била агент на Държавна сигурност в Югославия?

17 септември 2024, 16:39 часа • 1649 прочитания

Днес Марта Кос от Словения бе обявена като избора на Урсула фон дер Лайен за комисар по разширяването в новия състав на Европейската комисия. Ръководителят на словенската делегация на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент обаче вече създаде скандал около името на Кос, като я свърза с УДБА - Държавната сигурност на Югославия, създадена от диктатора Йосип Броз Тито.

Още: Фон дер Лайен обяви състава на новата Еврокомисия: Кой ресор е за България? (ВИДЕО)

Избраникът на Словения за комисар отвърна на обвиненията за връзки с бившите югославски тайни служби, след като депутатът от ЕНП Романа Томц заяви пред Euronews, че Марта Кос е „напълно неприемлива“ и „проблематична“ за партията.

Марта Кос опроверга да има връзки с УДБА

„Тези обвинения се появиха за първи път, когато обявих кандидатурата си за президент на Република Словения през 2022 г., с цел да ме дискредитират“, отговори Кос в писмено изявление до Euronews още преди да бъде обявен ресорът ѝ от страна на Фон дер Лайен.

„Преди да стана посланик в Германия и Швейцария, бях проверена от службите за сигурност в двете държави. Получих одобрение без никакви проблеми. Ако някога накърня интересите на Словения, няма да мога да работя в словенското правителство или да бъда посланик", допълни тя. Марта Кос е била посланик на Любляна именно в тези две страни от 2013 до 2020 г.

Новият еврокомисар опровергава опонентите си за своя опит в политиката

За предположението на Томц, че на Кос ѝ липсва управленски опит, новият еврокомисар заяви, че това е лъжа и клевета.

„Бях директор на Службата на правителството на Република Словения за комуникации и говорител на правителството в продължение на две години, заместник-председател на Търговско-промишлената камара на Словения в продължение на три години. През това бях ръководител на г-жа Томц, която, изглежда, е забравила това. Спомням си я добре, защото тя се справи добре с работата си като ръководител на Службата за обществени поръчки“, каза Кос.

Още: Еврокомисар неочаквано подаде оставка

"По време на седемгодишния ми мандат като посланик, четири години в Германия и три години в Швейцария, имах честта да бъда обявена за посланик на годината през 2016 г. (от Diplomatisches Magazin). Получих и високо германско почетно отличие за работата си - Голям кръст за заслуги на Ордена за заслуги на Федерална република Германия“, каза тя и добави: „В продължение на осем години бях директор на GKTI Словения, франчайзинг компания на Gustav Käser Training International в Швейцария".

Снимка: Europarl.europa.eu

Скандалът с половете в Словения

Относно съотношението мъже/жени в новата Еврокомисия, което бе сведено до 60/40 въпреки исканията на Фон дер Лайен за абсолютен паритет, Кос коментира, че не е станала еврокомисар само защото е жена.

"Коментарите на Томц, че съм номинирана само защото съм жена, не отчитат моите обширни знания, опит и компетентност от 35-годишната ми кариера. Да, аз съм жена, но най-важното винаги са експертните познания, компетентността и способността за значим принос. Полът не е и никога не трябва да бъде основното изискване за заемане на такива длъжности", посочи Марта Кос.

"Изказването ѝ противоречи и на една от най-важните цели на ЕС, а именно да се насърчава равенството между половете“, смята още еврокомисарят за думите на депутата от ЕНП.

Още: Само България е изпълнила желанието на Урсула фон дер Лайен за квотите мъже/жени в ЕК

Промяната в Любляна на кандидатите за комисари в последния момент, която забави разкриването на ресорите от страна на Урсула фон дер Лайен, разпали скандал между премиера Роберт Голоб и опозиционната Словенска демократическа партия, към която принадлежи Томц.

Първоначално Томаж Весел - бивш ръководител на Сметната палата - беше предложен за еврокомисар - решение, потвърдено от правителството още на 3 септември, преди Любляна да отстъпи и да се съгласи да изпрати жена.

"Защо е променил решението си, остава загадка", казва Томц, обвинявайки Голоб, че просто е отстъпил пред исканията на Фон дер Лайен. Освен това тя изказа предположение, че Весел има по-големи шансове да премине през контрола на Европейския парламент.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес