Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сирски: Загубите на Русия в жива сила са 3:1 спрямо тези на Украйна

24 юли 2024, 11:51 часа • 1855 прочитания

Загубите на Русия в жива сила във войната срещу Украйна са три пъти по-големи от тези на самата Украйна. Това заяви в интервю за The Guardian главнокомандващият украинските въоръжени сили генерал Олександър Сирски.

Още: Сирски: Имаме план да си върнем Крим, знам как ще победим

В някои части от фронта съотношението дори е повече от 3:1, твърди той. „Броят на загиналите при тях е много по-голям“, подчерта генералът, без да предоставя конкретни числа.

Още: Оценка: Колосални руски загуби - офанзивата при Харков се оказа пагубна за Путин (ОБЗОР - ВИДЕО)

Русия има повече военни и повече техника

Две години и половина след началото на пълномащабната инвазия, чието начало постави диктаторът Владимир Путин, Сирски признава, че руснаците разполагат с много повече ресурси. "Те имат повече от всичко - танкове, бойни машини на пехотата, войници. Първоначалните им 100 000 души за нахлуване са нараснали до 520 000", заяви генералът. Според него целта на Кремъл е до края на 2024 г. броят на тези военни да достигне 690 000 души. Данните за Украйна не са оповестени публично.

Специално за 690-те хиляди руски войници, украинският военен експерт и о.з. полковник Константин Машовец каза следното - 690 000 е план на руското военно командване, не моментанта ситуация. По думите му, това е възможно да бъде изпълнено само ако в Русия бъде направена мобилизация - в смисъл обаче на подготовка и снабдяване с необходимото оръжие и оборудване на новите войници. Иначе няма достатъчно хора - това се показва от всички трикове с вдигане на еднократните премии за влизане в руската армия, добавя Машовец, който категорично не вярва, че със "скрита" мобилизация Кремъл си осигурява всеки месец между 30 000 и 35 000 нови войници и смята, че са по-малко. Машовец напомня и колко големи са руските загуби в Украйна и че предвид стратегията и тактиката на руснаците това едва ли ще се промени.

Още: Числото руски войници, които трябва да умрат, за да се огъне Путин: Украинска оценка

„Що се отнася до оборудването, има съотношение 1:2 или 1:3 в тяхна полза“, каза Сирски. От 2022 г. насам броят на руските танкове се е „удвоил“ - от 1700 на 3500. Артилерийските системи са се утроили, а бронетранспортьорите са се увеличили от 4500 на 8900.

Още: Русия е загубила толкова танкове в Украйна, колкото е имала преди войната

„Противникът има значително предимство по отношение на силите и ресурсите“, каза Сирски пред The Guardian. „Ето защо за нас въпросът за доставките, въпросът за качеството, наистина е на преден план".

Още: Русия скри данните за смъртността, която не е по естествени причини

Сирски не казва какви са загубите на Украйна

През февруари украинският президент Володимир Зеленски заяви, че от 2022 г. насам са загинали 31 000 украински военнослужещи. Сирски обаче отказа да коментира тази цифра. Той подчерта, че загубите са „чувствителна“ тема, която може да бъде използвана от Москва.

Според Генералния щаб на украинската армия Русия е загубила 570 120 войници от началото на инвазията през февруари 2022 г. По класификацията на НАТО загуби в жива сила са не само убити, но също така изчезнали и ранени по такъв начин, че повече не могат да се върнат на фронта.

Още: Зеленски: Загубите на украинската армия във войната са пет пъти по-малко от руските

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес