Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сирски: Великобритания разработва свои собствени предложения към Плана за победа

16 октомври 2024, 13:12 часа • 1111 прочитания

Великобритания в момента работи върху свои предложения като част от практическото изпълнение на Плана за победа на президента Володимир Зеленски. Това обяви главнокомандващият украинската армия Олександър Сирски след разговор с началника на щаба на британската отбрана адмирал Тони Радакин.

Отделно двамата са обсъдили и възможностите за поразяване на руски военни цели в оперативна и стратегическа дълбочина, информира "Европейска правда".

Припомняме, че в края на септември излезе материал в британския вестник The Times, според който Великобритания и САЩ се готвят да дадат разрешение на Украйна да използва ракети Storm Shadow по руска територия, но че това съобщение няма да бъде публично, за да се запази елементът на изненада за Русия.

Още: Зеленски представя Плана за победа пред Върховната рада: Ето коя само ще е секретната част

Планът за победа е спешен, моментът му е точно сега

Междувременно днес президентът Зеленски представи пред украинския парламент Плана за победа като заяви, че ако неговото изпълнение започне сега, може да се сложи край на войната през 2025 г.

"Спешността на Плана за победа е точно сега. Това са точки, повечето от които са описани подробно във времето. Ако започнем да се движим с тази идея, с този конкретен план точно сега, тогава може да успеем да прекратим войната не по-късно от следващата година", каза той, цитиран от "Украинска правда".

Планът не зависи от Русия, а от партньорите

Още: Планът за победа на Украйна най-сетне ще бъде оповестен

"Това определено не зависи от Русия, защото всички в света разбират, че Русия не търси справедлив мир, а Путин е полудял и иска само война. Той самият няма да се промени - той е прекалено от миналото и е глух за всички останали. Но заедно - ние, украинците, и нашите партньори - сме длъжни да променим обстоятелствата, така че войната да свърши, независимо от това какво иска Путин. Да променим обстоятелствата, така че Русия да бъде принудена към мир", подчерта Зеленски.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес