Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сирски: Русия е прехвърлила 30 000 военни от Украйна в Курск, владеем 100 селища там

27 август 2024, 15:30 часа • 7181 прочитания

Украйна контролира 1294 кв. км и 100 населени места, включително град Суджа, в руската Курска област. Това каза главнокомандващият украинската армия ген. Олександър Сирски за офанзивата, започнала на 6 август.

Според генерала в плен до момента са попаднали общо 594 руски войници.

Една от целите на украинската операция в Курска област е да се отклонят значителен брой руски сили от други сектори на фронта в Украйна, най-вече от Покровското и Кураховското направление в Донецка област, каза още главнокомандващият.

Още: Осем украинци взеха в плен 16 руски войници в Ню Йорк (ВИДЕО)

Руснаците изтеглят военни от Украйна, но не и от Покровското направление

Говорейки на конференцията „Украйна 2024. Независимост“ в Киев, Сирски заяви, че Москва е прехвърлила около 30 000 свои военнослужещи от други сектори към Курското направление и че "този брой нараства“. В същото време Русия е разположила най-боеспособните си части в Покровското направление, където всеки ден са най-горещите сражения.

Снимка: Генерален щаб на украинската армия

Още: Украинците атакуват ключово място в Белгородска област (КАРТА)

„Противникът се опитва да изтегли частите си от други направления, а увеличава усилията си в Покровския сектор“, каза Сирски, цитиран от Kyiv Independent.

А президентът Володимир Зеленски посочи днес, че все пак напредъкът на руснаците в Покровското направление се забавил след офанзивата в Курска област.

Припомняме, че според The New York Times руснаците се нуждаят от поне 50 000 военни, и то добре обучени, за да си върнат загубените части от Курска област: Проблем: Путин има нужда от 50 000 военни, за да си върне Курска област (ОБЗОР - ВИДЕО).

Според генерала Русия е намалила активността си в южната част на Украйна, но продължава да напредва в Запорожка област, опитвайки се да си възвърне позициите край село Работино. Именно дотам стигна неуспешната лятна украинска контраофанзива през 2023 г.

В частично окупираната Херсонска област силите на диктатора Владимир Путин се опитват да възстановят контрола си върху островна зона в близост до делтата на река Днепър, каза Сирски.

Междувременно в Русия расте страхът от атака на украинците именно в тези две области: Украйна ще ни нападне, НАТО им помага: Страхът на руския губернатор на Херсон (ОБЗОР – ВИДЕО).

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес