Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сирски: Имаме план да си върнем Крим, знам как ще победим

24 юли 2024, 11:25 часа • 10865 прочитания

Главнокомандващият украинските въоръжени сили генерал Олександър Сирски е уверен, че е напълно възможно страната му да си върне окупирания от Русия през 2014 г. полуостров Крим.

„Реалистично е. Разбира се, това е голяма военна тайна“, каза Сирски в интервю за британското издание The Guardian. „Ще направим всичко възможно, за да достигнем международно признатите граници от 1991 г. Трябва да победим, за да освободим нашите граждани, които се намират в окупираните територии и които страдат“.

Още: ГУР се подиграва: Руснаците бягат от почивка в Крим заради руската ПВО

Нов удар по Кримския мост?

Добави, че Кремъл е бил принуден „напълно да се изтегли“ от кримското пристанище Севастопол след поредицата украински нападения. Ударите с дронове и ракети извадиха от строя радарни и ракетни инсталации на руснаците, но ключова цел е унищожаване на Кримския мост, свързващ окупирания полуостров с Русия. Сирски не казва кога може да има нов удар, след като два предишни опита сериозно повредиха моста - с камион бомба и удар с дрон.

Още: България е отказала правна помощ на Русия за взривения камион на Кримския мост

Руските окупационни сили продължават да се опитват да защитят незаконно построения Кримски мост от нападения с баржи. Броят им се е увеличил до 30, пише УНИАН. В същото време руснаците спряха да ползват моста за военни доставки, като изградиха алтернативен маршрут.

Снимка: Getty Images

Още: Саботаж на жп линията, заместваща руските доставки по Кримския мост: Украински партизани се хвалят (ВИДЕО)

"Ще победим, знам как"

Генералът заговори и за семейството си, което няма възможност да вижда често по време на войната. „Те страдат без мен, така че може би това е проблем и за мен. Но знам, че ще победим. Знам как трябва да го направя. И съм сигурен, че ще го направим", заяви Сирски пред The Guardian.

Генералът казва, че не спи много. В малкото свободни моменти той чете книги за украинската история, за да разбере процесите от миналото. „Имаме смели хора и трудна история“, отбеляза Сирски.

Още: "Много убити украински войници": Сирски ще разследва командир на бригада при Красногоровка

Междувременно от фронта не идват добри новини за Украйна - научете повече тук.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес