Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Силяновска: Войната в Украйна е проблем на Европа и на целия свят

16 юни 2024, 15:04 часа • 3083 прочитания

Президентът на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова заяви, че "трябва да се отнасяме към войната в Украйна не като към украински проблем, а като към европейски и световен проблем". "Диалогът е нещо здравословно. Мирната конференция наистина е стигнала до уникални прозрения въпреки многото участници. Всички се позовахме на Устава на ООН и на мирните решения", каза Силяновска преди началото на днешната пленарна сесия на Срещата на върха за мира в Украйна, която се провежда в Бюргенсток в Швейцария.

Президентът е провела кратки срещи с президента на Конфедерация Швейцария Виола Амхерд, вицепрезидента на САЩ Камала Харис, германския канцлер Олаф Шолц, френския президент Еманюел Макрон и гръцкия премиер Кириакос Мицотакис.

Още: Мир в Украйна: Няма да го бъде чрез окупация (ВИДЕО)

Срещата на върха

Снимка: Getty Images

Срещата на върха на 15-16 юни е кулминацията на няколко срещи на световни лидери и техните съветници през последните 19 месеца. Президентът на Украйна Володимир Зеленски за първи път представи виртуално формулата си за мир на срещата на Г-20, проведена в Индонезия през ноември 2022 г. Тя беше последвано от четири срещи на съветници по националната сигурност. Москва не беше поканена да присъства на конференцията в Швейцария, припомня БГНЕС.

Още: Зеленски: Русия ще бъде уведомена за плана ни, за да фиксираме края на войната на втората среща на върха

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес