Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Силна гръмотевична буря се изви в Черна гора, има жертви

03 юли 2024, 12:00 часа
Реклама

По време на силна гръмотевична буря в Черна гора, вчера (2.07), загинаха двама души.

Работник на строителна площадка близо до черногорския пристанищен град Бар загина, след като кран се срути по време на силната буря, а един човек е убит от мълния на полуостров Лущица в Которския залив, съобщава Радио Свободна Европа. Дирекцията на полицията уточнява, че работникът е загинал, докато е бил в крана, който е рухнал. „Един човек беше убит от удар от мълния на голф игрището“, допълват от полицията.

Вчера сутринта Черна гора беше засегната от обилни валежи, силен вятър и гръмотевици, предава БТА. От черногорското Министерство на вътрешните работи посочват, че поради технически причини Институтът по хидрометеорология и сеизмология не е могъл да предвиди силата и времевия интервал на бурята.

Още: Порой в Монтанско: За 20 минути 35 литра на квадратен метър

От ведомството допълват, че един човек е спасен в морето, а един работник е леко ранен на пристанище Бар. Вятърът в Бар е изкорени дървета, нанесе щети на автомобили, както и на няколко плавателни съда в яхтеното пристанище.

Правителството ще окаже финансова помощ

В изявление пред медиите, след като посети Бар, министърът на транспорта и мореплаването Филип Радулович казва, че правителството ще окаже финансова помощ на града за справяне с последиците от бурята.

Заради силната буря е имало проблем с електрическата мрежа в няколко общини в Черна гора. В Подгорица и околностите ѝ много улици са наводнени, повалени са дървета и електрически стълбове. Комуналните служби излязоха на терен, за да отстранят щетите. Метеорологичната служба съобщава, че скоростта на вятъра е била до 200 километра в час.

Лошото време нанесе щети вчера и в Сърбия и Босна.

Още: Свирепи бури се разразиха във Франция и Швейцария, има загинали

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес