Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Швейцария няма да арестува Путин, за да го докара на втората среща за мир в Украйна

17 юни 2024, 11:26 часа
Реклама

Швейцария демонстрира ясно, че настоява Владимир Путин да присъства на евентуална втора световна среща на върха за мир в Украйна. Президентът Виола Амерд заяви, че диктаторът може да бъде допуснат в страната за такъв форум - въпреки издадената срещу него заповед за арест от Международния наказателен съд.

Реклама

Преди повече от година Путин и руският детски омбудсман Мария Лвова-Белова бяха обявени за издирване от съда в Хага заради незаконно отвличане на украински деца. Швейцария е сред страните, които са подписали Римския статут - основополагащия документ на Международния наказателен съд (МНС) - но това няма да спре властите.

Още: Споразумението от срещата на върха в Швейцария: Публикуван е пълният текст

Изключение за Путин от Швейцария

На въпрос дали Швейцария ще бъде задължена да арестува Путин, Амерд отговори, че могат да се уговорят изключения, за да е възможно диктаторът да се яви лично.

"Ако присъствието (на Путин) е необходимо за провеждането на конференцията, тогава може да се направи изключение. В случай на преговори за мир в Украйна с Русия - това може да бъде изключение", каза тя пред репортери след приключването на първата среща на върха за мир в Швейцария на 16 юни. Според Амерд, цитирана от "Украинска правда", подобно решение трябва да бъде прието от правителството.

Още: Мир за Украйна и връщане на украинските деца: Приключи срещата на върха в Швейцария (ВИДЕО)

Всички 123 държави, които са признали юрисдикцията на МНС и са ратифицирали Римския статут, са длъжни да съдействат на искането на съда за арестуване на Путин.

Швейцарските власти вече заявиха намерението си "рано или късно" Русия да участва в среща за мир на международно равнище. На форума от този уикенд страната не беше поканена, но от Москва заявяваха неколкократно, че не искат да участват, а от Берн твърдят, че са положили всички усилия да установят контакт с руските власти.

Снимка: Kremlin.ru

Още: Володимир Зеленски: Готови сме да преговаряме с Москва при едно условие (ВИДЕО)

Украинският президент Володимир Зеленски и представители на над 80 страни и организации се споразумяха да зачитат териториалната цялост на Украйна при всяко решение за мир. Това е нещо, което Путин явно не признава - предвид последното му изявление, срещнало неодобрението на съюзниците на Киев: Путин: Преговори ще има само когато не остане и един украински войник в ДНР, ЛНР, Запорожието и Херсонска област (ВИДЕО).

Външният министър на Швейцария потвърди

Швейцарският министър на външните работи Игнацио Касис повтори думите на президента Амерд, като отбеляза, че ще трябва да се правят изключения. "Това е възможно според нашите закони. Разбира се, трябва да го направим заедно с МНС, но като страна домакин можем да направим изключение от това", каза Касис.

Още: За пръв път бе показан проектодоговорът за мир, обсъждан между Москва и Киев през 2022 г.

След приключването на първата мирна среща на върха Володимир Зеленски написа, че втората "трябва да положи основите на траен и справедлив мир".

Още: Зеленски: Русия ще бъде уведомена за плана ни, за да фиксираме края на войната на втората среща на върха

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес