Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шведското разузнаване каза замесен ли е Иран в нападенията срещу израелските посолства в Стокхолм и Копенхаген

03 октомври 2024, 16:06 часа • 641 прочитания

Шведската разузнавателна агенция Sapo заяви, че Иран може да е замесен в експлозиите и стрелбата около израелските посолства в Швеция и Дания тази седмица.

Помолен за коментар за възможна връзка с Иран, Фредрик Халстрьом, ръководител на Sapo, заяви на пресконференция, че „има някои неща, които биха могли да сочат в тази посока“.

През май Sapo заяви, че Иран набира членове на шведски престъпни банди, за да извършват „актове на насилие“ срещу израелски и други интереси в Швеция - твърдение, което Иран отрича.

Още: Иран се учи: Ракетната атака по Израел сега е била по-ефективна от априлската (ВИДЕО)

Шведският телевизионен оператор SVT съобщи, че е получил информация, че последните две нападения срещу посолствата са били поръчани от шведската престъпна мрежа Foxtrot - по нареждане на Иран.

В същото време в Дания полицията съобщи, че е арестувала трима шведски граждани след двата взрива до посолството, предизвикани от ръчни гранати. Съдът остави двама от арестуваните - на 16 и 19 години - в ареста за 27 дни. Третият швед, арестуван близо до мястото на престъплението, е бил освободен.

Още: Стреляха по израелското посолство в Швеция. В Дания трима вече са в ареста за същото (СНИМКИ)

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес