Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Швеция ще плаща на имигрантите до 34 000 долара, за да напуснат страната

13 септември 2024, 13:41 часа • 905 прочитания

Швеция планира да увеличи плащанията на имигрантите, които напускат страната, до 34 000 щатски долара, съобщи правителството в Стокхолм.

Десетилетия наред скандинавската страна беше смятана за "хуманитарна суперсила", но през годините изпитваше трудности да интегрира много от новодошлите.

Имигрантите, които доброволно се завърнат в страните си на произход от 2026 г. нататък, ще имат право да получат до 350 000 шведски крони (34 000 щатски долара), заяви на пресконференция правителството, което е подкрепяно от антиимиграционната партия „Шведски демократи“.

"Намираме се в разгара на промяна на парадигмата в нашата миграционна политика“, заяви пред репортери министърът на миграцията Йохан Форсел.

Още: Подготовка за война: Швеция удвоява разходите си за гражданска отбрана

Програмата не е никак популярна

Понастоящем имигрантите могат да получат до 10 000 крони на възрастен и 5000 крони на дете, като таванът е 40 000 крони на семейство, т.е. близо 4000 долара, при напускане на Швеция.

"Безвъзмездната помощ съществува от 1984 г., но е сравнително непозната, малка е и сравнително малко хора я използват", заяви Лудвиг Асплинг от "Шведските демократи". Министър Форсел каза, че само един човек е приел предложението през миналата година.

Още: Затвориха най-голямото летище в Швеция заради поне 4 неизвестни дрона

Снимка: шведският премиер Улф Кристершон, Getty Images

Асплинг добави, че ако повече хора са запознати с безвъзмездната помощ и размерът ѝ бъде увеличен, вероятно повече хора ще вземат парите и ще напуснат. Той каза, че стимулът най-вероятно ще се хареса на няколкостотин хиляди мигранти, които са или трайно безработни, или са без работа, или доходите им са толкова ниски, че се нуждаят от държавни помощи, за да свържат двата края. "Това е групата, която смятаме, че ще бъде заинтересована", допълни той.

Появиха се гласове, които твърдят, че значително увеличение на финансовите средства би изпратило сигнал, че мигрантите са нежелани, което допълнително би попречило на усилията за интеграция.

Още: Най-голямото екодело в Швеция: Кралицата на боклука е на съд

И други държави го правят

Други европейски държави също предлагат безвъзмездни средства като стимул за мигрантите да се завърнат у дома. Дания изплаща повече от 15 000 щатски долара на човек - в сравнение с около 1400 долара в Норвегия, 2800 долара във Франция и 2000 долара в Германия.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес