Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще загуби ли Испания летния туристически сезон?

17 април 2020, 10:41 часа • 5053 прочитания

Чуждестранните туристи постепенно ще започнат да се връщат в Испания най-рано през септември, а през лятото в страната ще има само вътрешен туризъм, каза Пабло Диас, професор по икономика и предприемачество в Отворения университет в Каталуния.

Диас смята, че испанското правителство няма план да спаси туристическия сектор като такъв. "Планът е да се спаси само онова, което е възможно. Да се направи поне нещо, което да подкрепи вътрешния туризъм, така че секторът просто да оцелее, и след това трябва да помислим как да възстановим международния туризъм", каза експертът.

Според него идните месеци за туристическия сектор ще бъдат „бедствие“: има много по-малко вътрешно търсене отколкото предлагане.

"Това ще бъде завръщане към 70-те години на миналия век, когато в страната имаше предимно семеен туризъм. Освен това хората ще пътуват с личен транспорт", казва експертът.

Летният туристически сезон през тази година според Диас е „практически загубено“. Границите за чуждестранни туристи ще започнат да се отварят постепенно - първо в Европа. И на първо място за гражданите на онези страни, в които епидемията се развива приблизително по едно и също време и в същата степен, както в Испания. Става въпрос преди всичко за италианците и французите.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес