Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шолц отхвърли ключовите точки от Плана за победа на Зеленски

18 октомври 2024, 14:27 часа • 1373 прочитания

Германският канцлер Олаф Шолц разкритикува плана на украинските власти, който трябва да донесе победа на Украйна във войната.

Той смята за приоритет войната между Русия и Украйна да не се превърне във война между Русия и НАТО затова заяви, че нищо няма да е в състояние да промени решението му да откаже на Киев доставката на крилати ракети Taurus. "Не мисля, че тези доставки са правилни и така ще си остане", каза Шолц след срещата на Съвета на Европа в Брюксел на 17 октомври, на която президентът Зеленски представи Плана си за победа.

"Подкрепяме Украйна възможно най-силно и в същото време правим всичко възможно НАТО да не стане участник във войната, за да не се превърне тя в още по-голяма катастрофа", каза Шолц.

Канцлерът възнамерява също така да блокира бързата покана на Украйна за членство в НАТО, съобщи БИЛД. Той се позова на резолюциите от последната среща на върха на НАТО във Вашингтон, когато Алиансът не прие аргументите за бързо членство. В резолюцията се подчертава, че покана за членство в НАТО може да има само след като всички съюзници се съгласят с това и са изпълнени всички условия за приемане. Тези условия включват реформи в областта на демокрацията, икономиката и сигурността.

Още: Дания видя "добри идеи" в плана за победа на Зеленски, Германия - по-скоро не (ВИДЕО)

Шолц обяви готовност да преговаря с Путин за справедлив мир в Украйна (ВИДЕО)

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес