Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шолц: 35 хиляди германски войници са готови да подкрепят съюзниците при руска атака

07 май 2024, 12:25 часа • 3332 прочитания

Германската армия е фокусирана върху отбраната на Североизточна и Централна Европа и е готова да се притече на помощ на съюзниците си в случай на руска агресия. Това каза германският канцлер Олаф Шолц на 6 май по време на посещението си в Латвия.

"Русия сгреши - вместо да раздели Европа и да отслаби НАТО, със своята война, с която наруши международното право, Русия само укрепи единството на Алианса", са цитирани думите на канцлера на сайта на германското правителство

Германия ще защитава всеки квадратен сантиметър от НАТО

Още: Шолц с груба шега на гърба на украинците защо не е готов да им даде ракети "Таурус" (ВИДЕО)

Ситуацията със сигурността в балтийските страни остава напрегната, подчерта Шолц. "Германия е решена да защитава всеки квадратен сантиметър от територията на Алианса. Атака срещу балтийските страни би била атака и срещу нас. Това не бива да се допуска. Ето защо Германия и други съюзници решиха преди две години да дислоцират допълнителни части в балтийските страни, за да укрепим значително източния фланг на НАТО", каза Шолц.

По думите му Германия поема защитата на въздушното пространство в Естония, а също така и в Латвия. Бундесверът освен това ще разположи и една бригада в Литва.

35 000 германски войници са в готовност

"Почти 35 хиляди германски войници са готови да окажат бързо подкрепа на нашите съюзници при спешни случаи", подчерта Олаф Шолц. 

Още: Русия може да превземе балтийските страни за 7 дни, реакцията на НАТО ще се забави

Той също така заяви, че Германия ще продължи да предоставя военна подкрепа на Киев.

"Германия, Латвия, Литва и Естония са решени да разширят подкрепата си за Украйна", подчерта канцлерът. Част от тези усилия е инициативата за повече противовъздушна отбрана на Украйна. Но според Шолц трябва да се засили и санкционният натиск срещу Русия.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес