Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шестима известни руски политически затворници изчезнаха през последните дни (СНИМКИ)

30 юли 2024, 17:14 часа • 1365 прочитания

От следствени арести и наказателни колонии в Русия през последните няколко дни петима известни политически затворници бяха отведени в неизвестни посоки и техните адвокати и близки не разполагат с информация нито къде са, нито какво се случва с тях.

Става въпрос за правозащитника и носител на Нобелова награда Олег Орлов, политика Иля Яшин (и двамата са обявени за "чуждестранни агенти" от руските власти), художничката Александра Скочиленко и двама бивши служители на екипа на починалия в затвора опозиционер Алексей Навални - Лилия Чанишева и Ксения Фадеева ("Щабът на Навални" е обявен за екстремистка организация в Русия и забранен).

Обезпокоително

Русия не за първи път мести затворници без да предоставя никакви подробности на семействата и адвокатите им - затворниците губят връзка с външния свят понякога за месеци.

Още: Форма на мъчение: Русия умишлено изолира политическите затворници от близките им

Въпреки това изчезването по едно и също време на петима високопоставени затворници е особено обезпокоително, тъй като се случва изключително рядко.

Преместването им породи множество спекулации за възможна предстояща мащабна размяна на затворници. Предположенията са, че един от разменените може да бъде осъденият по бързата процедура на 16 години затвор за шпионаж американски журналист Еван Гершкович.

И шести осъден изчезна

Германско-руският гражданин Кевин Лик също е изчезнал от колония в Архангелска област. За това съобщиха общественици, позовавайки се на неговата майка.

Още: В Беларус затворници умират в нечовешки условия, положението е като в Русия

Кевин Лик беше осъден през декември 2023 г. на четири години затвор по обвинения в държавна измяна. Той е бил на 17 години по време на задържането му и е навършил 18 години по време на произнасянето на присъдата.

Според обвинението той е правел "визуално наблюдение" и е заснемал "местата на дислокация" на руска военна част.

Още: Отявлен беларуски художник и критик на Лукашенко почина в затвора (ВИДЕО)

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес