Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шефът на МААЕ: Има опасност от ядрен инцидент в Курска област

27 август 2024, 18:50 часа • 1603 прочитания

"Има опасност от ядрен инцидент“, заяви генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси след днешното си посещение в Курската атомна електроцентрала.

По думите му положението е сериозно, предаде Ройтерс.

Русия твърди, че централата многократно е била обект на атаки от страна на украинските сили, които се намират на 40 километра оттам, след като на 6 август те навлязоха в Русия.

На специална пресконференция по темата Гроси уточни, че Курската АЕЦ е изключително уязвима, тъй като няма изграден защитен купол.

Той посочи, че централата работи в близки до нормалните условия, но това означава, че проблемът по отношение на нейната безопасност става още по-сериозен.

„Наличието на атомна електроцентрала от този тип толкова близо до точка на съприкосновение или военен фронт е изключително сериозен факт“, заяви ръководителят на МААЕ.

Още: Киев след обвиненията на Путин за атака по АЕЦ "Курск": Русия може сама да извърши тази провокация

Съобщение и от "Росатом"

"Генералният директор на МААЕ имаше възможност да наблюдава въздействието на ударите, нанесени от Украйна върху промишлената площадка на АЕЦ "Курск", както и да оцени рисковете за ядрената безопасност, породени от атаките срещу съоръжението" - това гласи ключовата част на официалното съобщение на "Росатом" за Курската АЕЦ. Със съобщението Русия директно внушава, че е имало целенасочени украински удари по АЕЦ-а.

"Рафаел Гроси успя да се убеди, че блок 3 на Курската АЕЦ продължава да работи на инсталираната си мощност, а четвърти е бил в планова профилактика. Бяха му демонстрирани конструктивните особености на реакторите от типа РБМК. Делегацията на МААЕ наблюдава и напредъка на строителството на АЕЦ „Курск II“, което върви по план", добавят руснаците.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес