Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шеф на молдовския генщаб шпионирал за Русия, а сега се "грижи" за украински деца

05 юни 2024, 12:11 часа
Реклама

Че Молдова не може да се отърси от руското влияние и че агентите на Москва там са навсякъде, е ясно от доста време насам. Нови разкрития обаче хвърлят светлина върху това колко дълбоко в държавните структури на бившата съветска република са проникнали шпионите на Кремъл.

Реклама

Независимата разследваща руска медия The Insider (основана от журналиста, активист и лидер на демократичното движение "Солидарност" Роман Доброхотов) уличи бившия началник на Генералния щаб на Молдова Игор Горган в шпионаж в полза на руските служби. Горган е заемал позицията на топ генерал от 1 юли 2019 до 14 септември 2021 г., но заради връзките си и към момента остава ключов източник на вътрешна информация за Москва.

Още: Близката до Путин губернаторка на Гагаузия се изправя пред съда, заплаха от бомба в залата (ВИДЕО)

Редовно предавал данни за отбраната на Украйна

Изданието е получило достъп до кореспонденцията му в Телеграм с неговия уредник - полковник Алексей Макаров от Главното разузнавателно управление (ГРУ) на Русия. Горган редовно е докладвал за вътрешнополитическата ситуация в републиката и е предавал данни за посещенията на представители на украинското Министерство на отбраната, които купували военно оборудване и снаряди за своите въоръжени сили.

„Молдовската връзка“ на ГРУ работеше в Генералния щаб - и то на най-висша позиция, докато новият тогава прозападен президент Мая Санду не го уволни. А в навечерието на масовото експулсиране на руски дипломати (шпиони) от Молдова през юли 2023 г. той постъпи на работа в ООН.

Още: Тревога в Молдова: Русия провокира с военни учения в Приднестровието

Военните планове на Украйна в руски ръце: Комуникацията между Горган и ГРУ

Горган и Алексей Макаров започват особено активни контакти през април 2022 г., т.е. малко след началото на пълномащабната инвазия на Русия в Украйна. Конфиденциалните срещи се провеждали предимно в кафенета в Кишинев или по време на риболов. ГРУ се е интересувало най-вече от това какви оръжия купува Киев от съседните страни, включително и от Молдова. Генерал Игор Горган веднага докладва: „Украинският „Укроборонекспорт“ се опитва да купи от Молдова (или да отнеме с помощта на „партньори") 6 самолета Миг-29, които се намират в Маркулещи. Искат да извършат операцията чрез подставена фирма от Обединените арабски емирства в близко бъдеще“.

В същия ден се появява още едно съобщение: „Влаковите композиции с гориво тръгват от територията на Молдова, а именно от село Етулия, към украинското селище Рени (пристанище на Дунав - бел. ред.). Влакът с гориво се движи само през нощта, а през деня стои неподвижно, за да не се превърне в мишена на руските въздушно-космически сили".

"Благодаря ви“, отговаря полковник Макаров, цитиран от The Insider.

„Украинците обикалят нашето Министерство на отбраната от три седмици и искат всичко, особено снаряди за артилерията", гласи друго от съобщенията на бившия молдовски топ генерал.

Още: Пакт за сигурност под носа на Путин: ЕС и Молдова сключиха партньорство

И още: „Представители на Украйна се свързаха с представители на нашето Министерство на отбраната, за да намерят връзка с военния завод "МЕЗОН". Това е бивш завод за радиоелектроника в Кишинев. Той произвеждаше различна електроника за нуждите на съветската армия. Сега представителите на Украйна проявяват голям интерес към ремонта и предаването на техническата документация за тактическия комплекс ТОЧКА-У!!! Става въпрос конкретно за радиоелектронния компонент на този комплекс, който е бил произвеждан в Кишинев. На първо място, става дума за електронните блокове за управление на ТОЧКА-У!!! Този контакт се осъществи вчера!!! Те се обадиха на един от нашите офицери от Генералния щаб от Украйна и помолиха за помощ".

Агентът дава съвети на полковник Макаров: „Трябва бързо да затворим границата с Румъния! Това е една голяма дупка! Оттам идват много товари за Украйна. Особено военни товари! Румънците все още имат някои военни заводи, които произвеждат оръжия и боеприпаси".

В допълнение към военната информация агент „Горган“ предава данни за вътрешнополитическата ситуация в ръководството на Молдова и следи отблизо публичните изказвания на президента Мая Санду, за което свидетелстват десетки линкове, изпратени на руските служби. Генералът изпитва особена омраза към Санду, тъй като тя го е лишила от креслото му в Генералния щаб. „Тя ще направи още неща", сигнализира той на Макаров.

Как Горган е знаел всички тези неща, след като вече не е бил част от генщаба? Заради множество свои протежета в Министерството на отбраната, които са го снабдявали със секретна информация, посочва разследващата медия.

Още: Русия е давала до 1 млн. евро месечно на крайнодесни политици в Европа

Изгонени руски дипломати: Пречка пред шпионина

Не е възможно да се установи кога точно Горган се е свързал с представителя на ГРУ и е предложил услугите си. Източник на The Insider от военното разузнаване предполага, че активните контакти най-вероятно са започнали през 2004 г., когато Горган е служил в мисия на НАТО. Известно е, че преди полковник Макаров той е поддържал таен контакт с руския военен аташе в Кишинев Вадим Ухналев. Сега полковник Ухналев заема длъжността военен аташе в Казахстан.

След заминаването на Ухналев Горган е наблюдаван от друг военен аташе - Игор Довбня. The Insider и Little Country разполагат със запис на телефонен разговор между Горган и Довбня, в който те се уговарят да се срещнат и „да обсъдят всичко“ на мемориала на загиналите афганистански войници в Кишинев. През 2017 г. Довбня е експулсиран от Молдова за шпионска дейност - сега той оглавява апарата на руските военни аташета в Киргизстан.

Още: Европари за руска пропаганда: Путин пак е измамил ЕС

"Всичко е готово за влизането на руски войски"

От 2019 г. „патронажът“ на Горган преминава в ръцете на полковник Макаров, който служи в руското посолство. Молдовски разследващи журналисти, специализирани в областта на руския шпионаж, неведнъж са забелязвали генерал Горган в сградата на дипломатическата мисия на Москва в Кишинев, а веднъж и по време на поверителна среща с Макаров.

Съдейки по кореспонденцията, между агента и уредника му са се развили доста приятелски отношения. постоянно бомбардирал Макаров със съобщения, че всичко в Молдова е готово за влизането на руските войски. „Спешно трябва да прочистим страната от всички фашистки мърши!!! Много хора са готови. Предайте го... Времето е дошло. Аз държа цялата ситуация в армията под контрол... Тук, за щастие, няма „Азов“ или други национални формации, а с политиците ще се справим бързо“, гласи едно от съобщенията му.

Още: Нов проект на "Руския свят" заплашва Европа

Горган работи "в помощ" на украинците

В навечерието на масовото експулсиране на руски дипломати от Молдова през юли 2023 г. Горган престава да общува с Макаров и постъпва на работа в Службата на ООН за бежанците в Кишинев (ВКБООН-Молдова). Агенцията регистрира всички вътрешно разселени лица от Украйна и им помага да се установят на ново място.

Иронията е, че Горган, който наскоро предложи на Службата за държавна сигурност да въведе блокада на Украйна, сега доставя хуманитарна помощ за украински деца.

Още: Руският геноцид: Доброволци за война по принуда, промиване на мозъци на деца

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес