Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шарл Мишел: Руската блокада на украински пристанища е скандална

08 септември 2023, 11:33 часа • 2707 прочитания
Реклама

Руската блокада на украински пристанища е скандална. Това заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел пред журналисти в Делхи, където е за срещата на върха на Г-20.

"Определено е скандално, че Русия, след като сложи край на зърнената инициатива в Черно море, блокира и атакува украинските морски пристанища. Това трябва да спре", заяви Мишел, цитиран от Франс прес.

Той коментира и предложението на Кремъл, който се опитва да убеди Турция да му помогне да изнесе 1 милион тона зърно за Африка без намесата на Украйна, определяйки го като "цинично".

Още: На фона на отстъпващи руски войници Путин говори: Украинската контраофанзива е провал (ВИДЕО)

Украйна и Русия са големи износители на зърнени култури и на олио. Зърнената сделка, сключена миналата година, допринесе за намаляване на цените на хранителните продукти в световен план и осигури на Украйна важен източник на приходи в условията на война.

Мишел уточни, че инициативата на ООН е позволила да се доставят 32 милиона тона зърнени култури на световните пазари, по-специално на развиващите се страни.

Русия обаче засили атаките си срещу транспортната инфраструктура на Украйна, откакто излезе от зърнената сделка. "Над 250 милиона души по света са изправени пред сериозна хранителна несигурност, и атакувайки украинските морски пристанища, Кремъл лишава тези хора от храната, от която те се нуждаят отчаяно", допълни Мишел.

Още: Путин се оплаква от Запада, а Ердоган не иска алтернатива на зърнената сделка (ВИДЕО)

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес