Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сепаратистите в Славянск плениха наблюдатели на ОССЕ, обявиха ги за шпиони

28 април 2014, 12:01 часа • 12143 прочитания

Проруските сепаратисти в Славянск показаха група от заловени наблюдатели от ОССЕ, сред които има и четирима германци и ги обявиха за военнопленници.

Общо девет души са „арестувани” от сепаратистите, като това е станало още в петък, 25 април. Един от задържаните – шведски гражданин, е бил освободен веднага, след като е станало ясно, че е болен от диабет, пише The Local.

Според проруските сепаратисти наблюдателите са „шпиони на НАТО”. Най-възрастният от задържаните – германският полковник Аксел Шнайдер, отрече обвиненията. „Ние сме на мисия от ОССЕ, която е напълно прозрачна. Всички членове на ОССЕ, включително Русия, знаят за мисията. Не сме пратени в Украйна от НАТО”, каза той.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер вече се обърна официално към Русия, като поиска задържаните наблюдатели от ОССЕ да бъдат освободени. „Това е абсолютно нарушение на всякакви норми”, отсече германският външен министър.

Припомняме, че в петък, 25 април, украинската армия поднови антитерористичната операция в Славянск. Там бяха убити петима проруски сепаратисти, след като украински бронетранспортьори влязоха в града. Армията се изтегли бързо, а сепаратистите си върнаха почти веднага изгубените позиции.

На снимката: Вячеслав Пономарьов, самообявил се проруски кмет на Славянск

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес