Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сателитни данни: Горят и трите нефтени платформи в Черно море близо до Крим

26 август 2024, 15:14 часа • 2689 прочитания

Нефтените платформи в Черно море близо до Змийския остров, познати като "кулите на Бойко", са се запалили след атака, станала вероятно на 24 август. Пожарът е обхванал и трите кули, съобщават OSINT-анализатори, работещи с данни с отворен код.

Така например, анализаторът MT Anderson споделя в социалната мрежа Х на 26 август сателитни снимки отпреди два дни, на които се вижда, че средната платформа за сондажи на газ и нефт гори докато от третата излиза гъст дим.

Припомняме, че Украйна обяви, че си е върнала контрола над платформите през септември 2023 г. благодарение на операция на специалните й сили. По-рано Украйна нанасяше удари по "кулите на Бойко", тъй като там руските военни криеха оборудване за шпиониране в Черно море. А говорителят на Главното разузнавателно управление на Украйна Андрий Юсов заяви тогава, че след връщането им под контрола на украинците руските въоръжени сили са загубили възможностите си за разузнаване в небето, на водата и на сушата в тази част на Украйна докато украинската армия е разширила способностите си за провеждане на по-нататъшни успешни операции в Черно море и Крим.

Още: Поне една руска ракета порази Киевската ВЕЦ (ВИДЕО)

Вероятно кулите са станали обект на атака след като Украйна отново започна да ги експлоатира.

 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес