Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ и 14 държави от ЕС гонят руски дипломати

26 март 2018, 17:10 часа • 3522 прочитания

14 страни от ЕС ще изгонят руски дипломати заради скандала с бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му, отровени с нервно-паралитичен газ в британския град Солсбъри на 4 март. Това заяви във Варна президентът на Европейския съвет Доналд Туск.

"Като пряко продължение на решението на Европейския съвет от миналата седмица да реагира към Русия в обща рамка, вече 14 държави-членки са решили да експулсират руски дипломати", каза Туск на пресконференция.

"Допълнителните мерки, включващи по-нататъшни експулсирания, не трябва да бъдат изключени през следващите дни и седмици", допълни той.

До този ход се стигна, след като британският премиер Тереза Мей се обърна към другите европейски лидери на срещата на високо равнище в Брюксел, за да ги призове да подкрепят оценката на Великобритания, че Русия е виновна. 28-те държави-членки на ЕС излязоха с декларация, че са се съгласили, че е много вероятно Русия да бъде отговорна за отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия на 4 март и наредиха изтеглянето на посланика на блока в Москва.

От външното министерство на Дания определиха броя на набелязаните за изгонване руснаци на 2.

Външните министри на Литва и Полша обявиха, че гонят руски дипломати в знак на солидарност с Великобритания за случилото се в Солсбъри. „Предадохме на руския посланик нота, че трима руски дипломати са обявени за персона нон грата за дейности, несъпоставими с дипломатическия им статут“, каза литовския външен министър Линас Линкевичус пред АФП.

Полският му колега Яцек Чапутович от своя страна заяви, че „четирима руски дипломати имат срок до полунощ на 3 април да напуснат Полша“.

Германският външен министър пък съобщи, че Берлин е наредил експулсирането на четирима руски дипломати. “След отравянето в Солсбъри Русия все още не е помогнала за изясняване на ситуацията. Не взехме лесно това решение“, заяви Хайко Маас в Туитър.

Така Германия, Франция и Полша досега обявиха, че всяка от тях ще изгони по четирима руски дипломати, Чехия и Литва – по трима, Италия, Дания и Холандия - по двама, а Латвия - един. Също по един руски дипломат ще изгонят Швеция, Финландия, Румъния и Хърватия. Естония пък гони руското военно аташе.

Междувременно и украинският президент Петро Порошенко обяви изгонването на 13 руски дипломати, предаде БГНЕС. В същото време стана ясно, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е наредил изгонването от страната на 60 души, подозирани като руски шпиони.

Високопоставени служители на американската администрация казаха, че 48 "известни като служители на разузнаването“ от руското консулство в Сиатъл и 12 други от руската мисия към ООН имат 7-дневен срок, за да напуснат Америка. Тръмп също така е наредил руското консулство в Сиатъл да бъде закрито.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес