Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Само за четири месеца през Средиземно море в ЕС са влезли 180 000 бежанци

22 април 2016, 13:33 часа • 1026 прочитания

От началото на годината в Европа през Средиземноморието пристигнаха повече от 180 хил. мигранти и бежанци. В същото време повече от 1200 души са починали или изчезнали безследно, опитвайки се да стигнат до Европа. Това съобщиха от Международната организация по миграция (МОМ).

"Според оценки на МОМ 180 245 бежанци и мигранти са пристигнали в Европа по море през 2016 г., заяви на пресконференция официалният представител на организацията Джоел Милман, предаде БГНЕС.

Броят на загиналите и липсващите достигна 1 232 души. Както уточни Милман, тези цифри включват около 500 души, които загинаха в корабокрушение край бреговете на Либия през април.

Същевременно според генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг потокът на бежанци и мигранти през Гърция за Европа е намалял значително. 

"Притокът на имигранти в Гърция е намалял значително, а НАТО помага за охраната на гръцките граници. НАТО, както никога досега, тясно сътрудничи с ЕС по този въпрос и аз приветствам това сътрудничество”, заяви генералният секретар. Той благодари на Гърция за приноса ѝ в развитието на сътрудничество между НАТО, Гърция, ЕС и Турция. По думите му НАТО от своя страна способства за борбата с причините за миграционната криза. „Алиансът помага на страните от Северна Африка и Близкия изток да станат по-силни в борбата с тероризма и да бъдат по-стабилни”, заяви Столтенберг.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес