Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С тежък запой в България: Руски агент се издал на френските служби, че ще саботира Олимпийските игри

01 август 2024, 11:49 часа • 1307 прочитания

На 23 юли френската полиция арестува руснак, който е заподозрян, че е подготвял дестабилизиращи действия в периода, в който ще се проведат Олимпийските игри в Париж. Мъжът, роден през 1984 г., е изправен пред потенциално наказание до 30 години затвор.

По-късно той беше идентифициран като руския готвач Кирил Грязнов, който е участвал в кулинарни телевизионни предавания. Бил вербуван от руските разузнавателни служби, за да организира провокации по време на откриването на Олимпийските игри. Интересното е, че той разкрил плановете си в пиянски разговор от територията на България.

Още: Франция арестува руснак заради заговор за Олимпийските игри в Париж

Как Грязнов е стигнал до Варна и какво е разкрил?

Руската разследваща медия The Insider (Христо Грозев също е част от разследването) е успяла да потвърди връзките на Грязнов с офицери от Федералната служба за сигурност (ФСБ) и ГРУ (руското военно разузнаване). У мъжа са открити доказателства, които позволяват да му бъде повдигнато обвинение в шпионаж.

Кирил Грязнов бил подведен от алкохола. На 7 май той трябвало да лети за Париж с прекачване в Истанбул, но толкова се напил, че не само не го пуснали в самолета в турския мегаполис, но и попаднал в черния списък. От Турция стигнал с кола до България, където отново се напил и трогнат от българското гостоприемство, започнал да разказва на случайни хора, че отива в Париж на тайна мисия.

„Дълго ще помнят тези Олимпийски игри!“ - заплашил вербуваният агент, без обаче да обясни какво конкретно има предвид.

В отговор на скептичните погледи Грязнов размахвал някакъв документ за самоличност, който имал за цел да докаже, че наистина е свързан с тайните служби. Пред свидетели той се обадил на някого и съобщил, че за мисията е наел друг молдовец от Кишинев и че всичко вървяло по план. Възхитените българи предупредили The Insider за странния гост и разследването показало, че той наистина е подозрителен персонаж.

Германското издание Der Spiegel и френският вестник Le Monde също излязоха с разследвания за Грязнов. В материала на Der Spiegel се уточнява, че друг човек откарал вербувания агент до Варна.

Още: Държал се подозрително: Френските власти арестуваха мъж до жп площадка

Готвач с връзки

Кирил Грязнов е роден през 1984 г. в Перм. Учи в Пермския държавен национален изследователски университет за юрист, след което се премества в Москва, където през 2007 г. завършва магистратура. Три години по-късно внезапно решава да стане готвач - посещава курсове в Le Cordon Bleu в Париж, след което работи в ресторант със звезда „Мишлен“ в Куршевел. В Русия той продължава да работи като готвач и от време на време се появява в различни токшоута.

Той обаче не е нито „ресторантьор“, нито „успешен бизнесмен“, както го представят там. Успешните периоди са последвани от неуспешни, просрочените дългове и проблемите с алкохола пречат на кариерата му на готвач.

Възможно е Грязнов да дължи добрите си връзки на брат си Дмитрий - юрист, който заема длъжността началник на Главното управление за правно и документационно осигуряване на Парламентарната асамблея на Съюзната държава на Русия и Беларус. Малко хора разбират с какво се занимава тази странна интеграционна асоциация, но сред нейните функционери има много служители на разузнаването.

Дмитрий Грязнов например лети заедно с колегата си Андрей Чеканов, който заема не по-малко мистериозната длъжност „началник на главния отдел (Апарат на ръководството на Парламентарната асамблея)“. Имат и общ шофьор. Чеканов е регистриран на улица „Зорге“ 36 - същата сграда, в която един от отровителите на Сергей Скрипал, Денис Сергеев (известен още като Сергей Федотов), е получил апартамент, както и агентите на ГРУ Сергей Скворцов и Елена Кулкова, които бяха арестувани в Швеция за шпионаж.

Чеканов не е единствената връзка на Грязнов със специалните служби. Според базата данни за резервации на самолетни билети - през 2019 г. той лети от Перм до Москва с билет, купен за него от полковник Владимир Бондарчук, бивш главен инспектор на Службата за контрол на ФСБ.

Интересно е, че Кирил Грязнов не крие особено факта, че не е просто готвач. Така например през 2012 г. пише на собственика на апартамента си във Франция: „Добре съм, в Москва съм, работя за държавата!“ - въпреки че няма информация да е работил в някакви държавни фирми или организации.

Още: Преди началото на олимпиадата: Умишлени пожари спряха жп линии във Франция

Арестът във Франция

Френските власти арестуват Грязнов на 19 юли по обвинение в шпионаж. Грозят го до 30 години затвор. Съобщава се, че у него са намерени „дипломатически материали“ и лична карта, която показва, че принадлежи към „Отдел V“ на руските специални служби. Последният доклад е особено загадъчен, защото се отнася за Центъра за специални цели „Вимпел“ на ФСБ, но Грязнов, със своето минало, не би могъл да служи там, смятат разследващите журналисти.

Устремът на френските тайни служби е разбираем - пиянските приказки за наети молдовци и провокациите по време на Олимпийските игри не звучат толкова безсмислено, имайки предвид вече известния контекст.

През ноември няколко молдовски граждани бяха арестувани в Париж за пръскане на антисемитски графити по стените, включително със заплахи за повторение на терористичния акт на Олимпиадата през 1972 г., когато израелски спортисти бяха взети за заложници. Арестуваните мъже признаха, че са получили 500 евро от своите водачи. Оказало се, че водачите са свързани с прокремълската партия на молдовския олигарх Илан Шор. След появата на графитите снимките на извършителите бяха незабавно разпространени в социалната мрежа X от бот мрежата Doppelgänger, която е свързана с ГРУ.

Не е известно какъв точно е бил планът на Грязнов за парижката провокация, но ако се съди по факта, че френските тайни служби толкова бързо повдигнаха сериозно обвинение, те имат представа за този план. А това означава, че скоро той ще стане публично достояние. Засега официално се посочва, че става дума за „мащабен проект“, който щял да доведе до „сериозни последици в рамките на трите седмици на Олимпийските игри“.

Още: Осуетени навреме: Франция съобщи за 68 кибератаки, свързани с Олимпиадата

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес