Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С помощта на Църквата: Русия на Путин отвлича украински деца и ги превръща в еничари

06 юни 2024, 13:29 часа
Реклама

В първите дни след руската военна инвазия в Украйна децата от интернатите в Донбас са "евакуирани" в Ростовска област. На следващия ден при тях идва главата на Донската митрополия Меркурий. Той раздава сладости на децата и отговаря на въпроси за вярата. Тогава московският патриарх казва, че "децата са се отнесли сериозни към избора на кръстчета" и "изявили желание за приемат тайната на Кръщението". Това е основата на материали на независимите издания DOXA (създадено през 2018 година като платформа за свободно изразяване от руски студенти и срещу ограниченията на режима на Путин) и Kidmapping.

Реклама

Атамански ценности 

Решението за покръстването на украинските деца е възниквало "естествено", убеден е йерей Евгений Осяк.

Свещеникът Даниил Давиденко, който покръства деца от Донецк, през последните девет години посещава учебните заведения и разказва на децата за "атаманските ценности", вкл. и за саможертвата и ангажираността на православната вяра. В края на април Давиденко взима участие в регионалния форум на патриотите "Път към победата", посветен на съветския офицер и герой на Украйна Алексей Берест. На този форум Давиденко получава благодарствено писмо "за принос в патриотичното възпитание на подрастващото поколение".

Още: Горчиво дежавю: Путин отговори дали ще нападне НАТО - със същите думи като за Украйна

Православните приюти

Изданията DOXA и Kidmapping откриват деца от Донецка и Луганска области в православните приюти на Воронежка област. Едно от тези места е притютът "Покров", който събира до 40 деца и юноши от 3 до 18 години.

В този приют през 2015 г. Владимир Путин (който се издирва от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца) отбелязва Рождество. Протойерей на храма е Генадий Заридзе. Негова е идеята за създаването на православен приют за деца. Заридзе обяснява, че възпитаниците на приюта няма само да четат молитви, а "ще се развиват". Сред първите възпитаници на "Покров" са деца от Източна Украйна, но от началото на войната "развитието" на децата се милитаризира - тях почват да ги учат на военно дело, в тон с визията на Путин заради подпалената от него война в Украйна.  

Още: Убитите деца в Украйна заради руската война от 2014 г. насам: Стряскащи данни

Детски писма до военните

"Здравей, скъпи войнико! Ти не ме познавам, но се надявам, че моето писмо ще те зарадва. Ние не всичко разбираме, но знаем, че децата не трябва да страдат и затова ти благодарим, че защитаваш децата...", пише в едно от тях. 

Според Заридзе Украйна никога не е съществувала, а "създаването на нацистите в Украйна" е отдавна планирано. Тази гледна точка отговаря напълно на внушенията на Путин - той вече използва пропагандни хватки за денацификация в стил да даде "сламка на удавниците" и да предизвика силни обществени реакции срещу сегашната власт в Украйна, която не му отстъпва нищо даром: Путин смени заплахите с ядрено оръжие с други: Ракети срещу ракети (ВИДЕО)

Заридзе

Заридзе оглавява обединението на православните учени в Русия над десет години. В колективната монография свещеникът пише, че западните страни "се готвят за реванш на фашизма на световната арена и възраждането на нацизма като политическа основа на цялото човечество." Сред основните му занимания са "изучаване на чудесата чрез естественонаучни методи, например чрез измерването на температурата на благодатния огън."

Още: Шеф на молдовския генщаб шпионирал за Русия, а сега се "грижи" за украински деца

Евакуиране на деца

Ръководствата на т.нар. ДНР и ЛНР (Донецка и Луганска народна република - проруските сепаратистки формирования, през които Русия се намеси в Украйна с оръжие в ръка след Майдана: "Превратът на Майдана": Между пряка демокрация, "киевска клика" и "мръсна война") обявиха за масова евакуация на 18 февруари 2022 г. т.е. 6 дни преди Путин да подпали пълномащабната война в Украйна. Тогава 25 деца са изпратени в центъра за православно образование на името на преподобни Сергий. По думите на директорката на църквата това се е случило по инициатива на гурбернатора на Московска област с подкрепа на Руската православна църква.

В базата на центъра е създаден един от най-големите в Подмосковието пункт за временно настаняване на деца от окупираните територии. През лятото на 2022 година там е имало най-малко 164 деца, през март 2024 - 260 деца.

Още: Руският геноцид: Доброволци за война по принуда, промиване на мозъци на деца

Без критично осмисляне

"В църквата, както в обществото няма критично осмисляне на понятието патриотизъм. И изобщо на доброто и злото извън това, което се представя за такова от властта", коментира в разговор с DOXA православният свещеник Андрей Кордочкин, на който е забранено да проповядва заради антивоенната му позиция. 

В центъра децата пеят песни от типа: "Ставай, Донбас! Ставай, мой роден край! Заедно ще прогоним хунтата! Русия е с теб!" и т.н. Редовно при децата идват активисти от местното отделение на "Единна Русия" (партияа на Путин), доставят хуманитарна помощ, провеждат концерти или откриват спортни кръжоци, като например "Za самбо". 

Още: Русия се готви да пази от съд биещи се за нея чужди наемници в Украйна

Бойно братство

Друга организация, "Бойно братство", организира пътувания за "децата от Донбас" в Русия още преди началото на войната. През 2015 г. деца са пътували заедно с участници на "военно-патриотичните клубове" по светите места на Русия. През лятото на 2023 г. от "Бойно братство" се заемат с преместването на деца в Крим в санаториума "Здравница", известен от разследванията за изпратените там от Херсон деца. 

Същото "Бойно братство" се е заело и с патриотичното възпитание на децата. Част от евакуираните са записани в "Юнармия" в нея децата живеят като в казарма. Отряд от 50 души допълнил към занятията самбо, тактическа и строева подготовка, а сега и занятия по парашутна подготовка.

"Само членовете на Младежката армия (Юнармия_ живеят като в казарма, по 8-10 души", разказва режисьорът Наталия Лепорская: "Отряд от 50 души вече добави парашутна подготовка към уроци по самбо, тактическа и тренировъчна подготовка", пише Виталий Иванов на страницата си (ръководител на "Бойно братство"). Юнармейките участват и в самодейни изпълнения: в един от видеоклиповете те, заедно с други "евакуирани деца", пеят песента "Ставай, Донбас!" под знамената на "Бойното братство", организацията "Руски Донбас" и ДНР. "Както винаги настръхвам...", коментира един от лидерите на "Руски Донбас" Анна Щелкушкина.

На една от срещите с децата на Донбас в края на 2022 г. руският патриарх Кирил обясни, че всеки народ има "специални опорни точки за формиране на морал". За хората, "живеещи в руския свят (русский мир)", той нарече такива опори "вяра и любов към Отечеството". Но свещеник Андрей Кордочкин отбелязва, че през последните десетилетия в Русия се е развила религия, която е "по същество безбожна, но включва елементи от православния култ": "В рамките на тази "религия" основните ценности са национални и държавни, а православието се използва като идеологическа обвивка, въпреки че е очевидно, че в християнското учение основните ценности са наднационални и наднационални".

За първи път Киев и Москва преговаряха за връщане на украински деца: Какви са резултатите?

Източник: DOXA

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес