Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С поглед към 2025: Украйна създава нови механизирани бригади

27 август 2024, 17:50 часа • 3022 прочитания

Украинската армия изгражда нови механизирани бригади - знак, че украинските лидери не очакват войната да приключи скоро, пише американското издание Forbes.

Може да минат месеци, преди първата от тези бригади от по 2000 души да запълни всичките си места, и още месеци, преди бригадите да са готови за бойни действия.

Още: Зеленски: Ще представя план за победа пред Байдън, Харис и Тръмп (ВИДЕО)

Обучение в чужбина

Сайтът Militaryland, който следи отблизо структурата на украинските военни сили, показа снимки, на които се вижда как се обучават военнослужещи от новата 160-та механизирана бригада. Твърди се, че новите бригади ще се обучават в чужди държави и че повечето привлечени новобранци ще са украинци, живеещи в конкретните страни. Съобщава се също, че 160-та механизирана бригада се обучава в Полша.

Създаването на нови бригади зависи от две неща - успешната мобилизация на може би 10 000 или повече новобранци и продължаващата чуждестранна подкрепа за военните усилия на Украйна, пише Forbes. Мобилизацията е източникът на жива сила за новите бригади, а чуждестранните съюзници вероятно ще осигурят по-голямата част от тежкото им въоръжение.

Още: Украйна е тествала успешно първата си балистична ракета, разкри Зеленски (ВИДЕО)

От есента на 2023 насам - 10 нови бригади

Формирането на бригадите от "серия 160" (всички ще са с това обозначение) идва три месеца след приключването на предишното разширяване на армията. От есента на миналата година украинската армия формира 10 нови бригади - включително четири механизирани и пет пехотни.

Пехотните бригади са най-леките - те се придвижват предимно с камиони. Има една средна бригада, придвижваща се със смесица от камиони и леки бронирани машини. Механизираните бригади са най-тежките - те се придвижват с гъсенични и колесни бронирани машини и обикновено пътуват с рота от поне десетина танка.

Не е ясно колко 160-серийни бригади формира армията в момента и какви ще бъдат те. Ако предишният кръг на разширяване на армията е някаква индикация, те може да са 10.

Снимка: Генерален щаб на украинската армия

На хартия - 10 бригади се нуждаят от 20 000 войници. Спорният закон за мобилизацията на Украйна, който влезе в сила през май, има за цел да привлече още половин милион души към милионните въоръжени сили, като намали възрастта за набиране на военнослужещи от 27 на 25 години, добави наказания за избягване на набиране на военнослужещи и предложи повече стимули за доброволците.

Още: Сирски: Русия е прехвърлила 30 000 военни от Украйна в Курск, владеем 100 селища там

Различните сухопътни сили - армията, морската пехота, териториалните войски, националната гвардия и специалните части на граничната служба - наблюдават около 100 бойни бригади и представляват по-голямата част от военния персонал. Сухопътните войски също така са понесли по-голямата част от бойните загуби на Украйна, включително потенциално 60 000 жертви до пролетта, ако данните на The Washington Post са точни.

Украйна трябва да мобилизира достатъчно войски, за да компенсира загубите във всички въоръжени сили, като същевременно добави войски за новите бригади и всички необходими поддържащи части. Това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи в страна с население от едва 38 милиона души, която вече поддържа милионна армия, посочва Forbes.

Още: За одобрение за ATACMS: Украйна ще представи списък с руски цели на САЩ

Набиране на украинци зад граница

Ето защо украинското министерство на отбраната съобщава, че планира да привлече новобранци от големия брой украинци, живеещи в чужбина. Според данни на ЕС, получени от Associated Press, към края на миналата година около 768 000 украински мъже на възраст между 18 и 64 години са получили временна закрила в страни от Европейския съюз.

Снабдяването с бронирани превозни средства може да се окаже също толкова трудно и не е ясно дали Украйна би могла да се справи без трайна чуждестранна подкрепа. Една механизирана бригада се нуждае от няколкостотин превозни средства, включително танкове, бойни машини, гаубици, ракетни установки, системи за противовъздушна отбрана, инженерни превозни средства и камиони.

Още: Планът за мир на Китай и Бразилия: Битката между Зеленски и Путин е за Глобалния юг

Десет бригади ще се нуждаят от хиляди превозни средства. През първите 29 месеца от пълномащабната война на Русия срещу Украйна съюзниците на Киев са обещали около 12 000 превозни средства за военните усилия. Не всички от тези превозни средства са на разположение на новите части - те заменят приблизително 6400 други, които Украйна е загубила през тези две години и половина.

Ако формирането на бригадите от "серия 150" е някакъв показател, може да минат 6 месеца или повече, преди бригадите от "серия 160" да бъдат готови за действие. С други думи, това са бригадите за 2025 г., отбелязва изданието.

Още: Путин вече си търси пушечно месо за Украйна от още една азиатска държава (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес